13május
2018

2018. május 13. - vasárnap

Azori Éden Gasztronómiai Bakancslista (Az Azori Éden angol hangjának vendégposztja)

Rögtön egy vallomással kell kezdenem, ami nem lesz újdonság senkinek, aki csak egy kicsit is ismer: imádok enni. Rengeteg szakácskönyv büszke tulajdonosa vagyok, de az igazi szenvedélyem nem a főzés, hanem a különböző és különleges kulináris finomságok kipróbálása.

 

Utazásaim során igyekszem olyan éttermekben enni, ahova a helyiek is szívesen járnak - az ilyen helyek megtalálásához leggyakrabban a Tripadvisor alkalmazását vagy a Google Maps-be integrált étteremajánló funkciót veszem igénybe. A menüből igyekszem a hely specialitását kikeresni, de mindenképpen az országra - vagy régióra - jellemző fogást választok. Ha nem vagyok biztos a döntésemben, akkor szívesen megkérdezem a pincért, hogy ő mit választana az étlapról.

 

Szerencsére semmilyen általam ismert ételallergiában nem szenvedek, így gyakorlatilag bármit megehetek - a tengeri herkentyűket is beleértve. Úgyhogy amikor az Azori-szigeteki utazásomra készültem - hogy meglátogassam barátnőmet, Azori Éden Ritát - összeállítottam egy Gasztronómiai Bakancslistát azokból az ételekből, amiket mindenképpen ki szerettem volna próbálni a Sao Miguel szigeten töltött 6 napom alatt.

Következzék tehát a lista (nem fontossági sorrendben, a könnyebb beazonosítás végett előbb az ételek portugál neve szerepel):

 

1. Cozido das Furnas / Furnasi “húslé nélküli vulkánhúsleves”

2. Milho de Furnas / Furnasi vulkánkukorica

3. Queijo de São Jorge / Sajt Sao Jorge szigetről

4. Queijo Fresco com Pimenta da Terra / Krémsajt pirospaprika szósszal

5. Bife a Regional / Steak azori módra

6. Francesinha / Portugál Croque Monsieur (francia melegszendvics)

7. Lapas / Limpet kagyló

8. Bolos Levedo / Furnasi édes kenyér

9. Queijadas da Vila / Vila Franca do Campo-i sütemény

10. Queijadas de Feijão / Babos süti

11. Doce de Tomate Maracuja / Tamarilló lekvár

12. Ananas / Ananász

13. Bananas / Banán

14. Licor de Tangerina / Mandarin likőr

15. KIMA Maracuja / Maracuja ízű szénsavas üdítőital

16. Chá / Tea

 

Az alábbiakban minden kipróbált ételhez egy pontszámot is rendelek, ahol a számok jelentése a következő

 

1 jelentése “nem ehető”

2 jelentése “ehető, de rossz az íze”

3 jelentése “ehető, íze elfogadható”

4 jelentése “ehető, íze jó”

5 jelentése “ehető, íze kiváló”

 

Ahol lehetett, megpróbáltam egy autentikus receptet is keresni, hogy még jobban el tudjátok képzelni, hogy ízlenek ezek az azori különlegességek.

BakancslistaBakancslistaBakancslistaBakancslista


1. Cozido das Furnas / Furnasi “húslé nélküli vulkánhúsleves”

A Cozidóról már olvashattatok korábban egy részletes www.azorieden.com posztban. A Cozido rétegesen lerakott különböző húsokból (csirke, disznó - ideértve a disznófület is, marha, kolbász) és zöldségekből (répa, yamgyökér, krumpli, káposzta, hagyma, fokhagyma) készül a Furnas-i kaldérákban, ahol a forró vulkanikus kőzetbe vájt gödrökben 6-7 óra alatt tökéletesre szuvidálódik. Furnasnak ezt a hagyományos ételét csak egy pár, erre jogosult étterem készítheti el a kaldérákban. Ennek megfelelően nem volt kérdés, hogy mit eszünk ebédre Furnas felfedezésével eltöltött napunk során.

A legjobban talán úgy tudnám leírni, ahogy a címben is szerepel: mint a hagyományos, kuktában főtt magyar húsleves, nagyon sok zöldséggel és semmi lével. A Cozido nagyon tartalmas étel, nincs szükség köretre (pl. kenyérre vagy rizsre), olyan sok a zöldség és a hús. Számomra a legkülönlegesebb hozzávaló a Morcela - véres hurka, ami meglepően kemény, fűszeres, és ízletes. Az adag olyan hatalmas volt, hogy nem is tudtam befejezni (velem ez nagyon ritkán fordul elő). Fontos megjegyezni: a Cozidót a helyiek ebédre eszik (és nem vacsorára).

A Cozidót a furnasi Restaurante Banhos Ferreos étteremben ettük.

Rita / Azori Éden mondja: Igaz, hogy nem eszem vörös húst, de ezt az ételt egyszerűen imádom. Nálam öt csillagos.

Ár: 15 EUR
Pontszám: 4/5
Recept

2. Milho de Furnas / Furnasi vulkánkukorica

Annak ellenére, hogy többször autóztunk keresztül Furnason, egyik nap sem láttuk a vulkánkukorica árus hölgyeket. Láttuk a helyet, ahol a kukoricákat a lobogó vízben főzni szokták, sőt, még a fém kampó is ott volt amivel a zsákot be- és kiteszik a vízből - de sajnos kukorica nem volt. Remélhetőleg a főszezonban idelátogató turisták több szerencsével járnak majd - addig is ebben a posztban többet olvashattok a vulkánkukoricáról.

Ár: 1 EUR
Pontszám: majd legközelebb

3. Queijo de São Jorge / Sajt São Jorge szigetről

Egy kis történelmi adalék: miután az első telepesek teheneikkel megérkeztek São Jorge szigetére, a sok zöldellő rétnek hála hamarosan több tejük volt, mint amennyire szükségük volt. Ezért kezdtek el sajtkészítéssel foglalkozni, hiszen sajt formájában a tej sokkal tovább eltartható volt, valamint így lehetett azt a többi szigetre exportálni. Napjainkban évente 1800 tonna sajt készül São Jorge szigetén, amihez a tejet 9 termelőszövetkezet több mint 800 termelője szolgáltatja. A sajtkészítés így ma a sziget gazdaságának egyik fő oszlopa.

A São Jorge szigetről származó sajtot az érlelési idő alapján osztályozzák: lehet kapni 4, 7, de akár 12 hónapig érlelt sajtokat. Én a 7 hónapos változatból szereztem be élelmiszerboltban egy kisebb darabot (400 g). A São Jorge szigetről származó sajt félkemény - kemény kategóriába sorolható, íze meglehetősen erős: sós, tejes, szinte érezni a fű /szalma ízét.

Ár: 5 EUR
Pontszám: 4/5

4. Queijo Fresco com Pimenta da Terra / Krémsajt pirospaprika szósszal

Queijo Fresco, az azori krémsajt nagyon krémes, és egy nagyon kicsit sós. Ezt a nagyon lágy, krémes, friss sajtot nem érlelik - innen ered a neve is (Queijo = sajt, Fresco = friss). Az általam ismert krémsajtokkal (pl. Philadelphia) ellentétben a Queijo Fresco halmazállapota sokkal lágyabb, már majdnem vizes, és mivel a sótartalma rettentő alacsony, ezért számomra meglehetősen ízetlen volt. A krémsajtot Portugáliában sok étteremben előszeretettel szolgálják fel előételként, Pimenta da Terra-val (pirospaprika szósszal) kiegészítve. A pirospaprika szósz a magyar Erős Pista kicsit gyengébb verziója (de jóval erősebb az Édes Annánál).

A Queijo Fresco com Pimenta da Terra kombinációra a legjobb hasonlatom talán ez lenne: tejfölös túró Erős Pistával.

Rita / Azori Éden mondja: Ez volt az első étel, amit az Azori szigetekre való érkezésem után kipróbáltam és azóta mindent Pimenta da Terra-val eszek. Nálam csillagos 5ös.

Ár: 4 EUR
Pontszám: 3/5
Recept

5. Bife a Regional / Steak azori módra

Az azori steaknek nevezett étel valójában majdnem minden portugáliai étterem étlapján előfordul (portugál steak néven). A portugál (azori) steak különlegessége az a vörösborból, fokhagymából és olivaolajból készült tartalmas szósz, amellyel a húst és a tükörtojást leöntik. Az azori steak (Bife = marha, Regional = helyi) természetesen azori szigeteki marhából készül. A hús mellé jár hasábburgonya (néha hasábburgonya ÉS rizs), néhány szelet kápia paprika, és egy tükörtojás. A hússzelet nagy, de elég vékony és zsíros (sirloin = hátszín).

Őszintén, én lemondtam volna a boros szószról - és leginkább szívesen kiválasztottam volna, hogy a marha melyik részét szeretném megenni (filé). De az igazat megvallva az azori steaket egyetlen étteremben próbáltam, szóval biztosan vannak éttermek a szigeten ahol a steak metszése (cut) megválasztható.

Az ízletes azori steaket a furnasi Restaurante Banhos Ferreos étteremben ettem.

Ár: 17 EUR
Pontszám: 4/5
Recept

6. Francesinha / Portugál Croque Monsieur (francia melegszendvics)

A Francesinha nevű szendvics - elég szerény megnevezés erre a hatalmas és tápláló kreációra - Portóból származik, a kenyérszeletek közé pácolt sonkát, linguiça-t (Brazíliában és Portugáliában hívják így a kolbászt), chipolata-t (friss kolbász), és egy szelet steaket vagy más roston sült húst tesznek, a tetejére jön egy tükörtojás, majd a “szendvicset” leöntik olvasztott sajttal és forró, paradicsomos-sörös szósszal. A “szendvics” mellé természetesen sült burgonya dukál.

Kis történelemóra: az 1950-es és 60-as években António Salazar kemény diktatúrája portugálok millióit kényszerítette arra, hogy elhagyják hazájukat. Így lehet az, hogy 1970-re Lisszabon lakossága 800 ezer főre csökkent, míg ugyanekkor csak Franciaországban 700 ezer portugál élt. A hazautalt pénzbeli támogatásokon túl a külhoni portugálok a francia kultúra elemeit is hazavitték magukkal, és úgy tűnik a Croque Monsieur-t különösen a szívükbe zárták.

A Francesinha egész egyszerűen hatalmas, az olvasztott sajt mennyisége hihetetlen. A szendvics benne ül ebben a sűrű szószban (ami sajnos jócskán eláztatja a krumplit). Nagyon ízlettek a szendvicsben levő különböző húsok, de számomra túl sok volt benne a sonka és a kolbász, ami miatt túlságosan dominált a füstölt íz. Ritkán történik meg velem, hogy nem eszek meg mindent, ami a tányéromon van - de a Francesinha kifogott rajtam, a felét sem bírtam megenni. Egy hosszú, túrázással eltöltött nap végén méltó vacsora.

A Francesinha-val a Ponta Delgadai A Tasca étteremben bírkóztam meg.

Ár: 13 EUR
Pontszám: 4/5
Recept

7. Lapas / Limpet kagyló

A limpet kagyló egy különleges ízű kagyófajta. Számomra az íze leginkább ahhoz a fekete kagylóéhoz hasonlít, amit az angolok és a belgák Mussels néven ismernek. Alapvető különbség, hogy a limpet kagyló sokkal nagyobb - és ennek megfelelően több benne az anyag. Az olivaolajjal és fokhagymával elkészített kagylókat öntöttvas serpenyőben szolgálják fel. Mellé köretnek friss kenyér dukál - amivel a fokhagymás olajos szósz remekül kitunkolható.

Én életemben nem ettem még ilyen finom kagylós ételt. Annak, aki szereti a tenger gyümölcseit egész egyszerűen kihagyhatatlan élmény. Utólag visszagondolva bánom, hogy miért nem 2 adagot rendeltem azonnal - egyet előételnek, egyet meg főételnek (a grillezett halak helyett) - ezzel parádésan letudva a vacsorát. Csillagos ötös, akarom mondani hatos.

A limpet kagylót a Caloura-i La Caloura Bar-ban volt szerencsém elfogyasztani, hála kedves és jó humorú pincérünknek, Mariónak. Drága Mario, ezúton is még egyszer köszönök mindent!

Ár: 10 EUR
Pontszám: 5/5
Recept

8. Bolos Levedo / Furnasi édes kenyér

A Bolos Levedo lapos kenyeret - amit leginkább egy sütemény és egy kenyér keresztezéseként kell elképzelni - hagyományosan Furnasban készítik. A nagyon kellemes, száraz, és levegős textúrájú pékáru három különböző méretben - kicsi, közepes, nagy - kapható. Előszeretettel használják szendvicsek (kettévágva, sajttal, sonkával és rántottával töltve), de akár burger elkészítéséhez is. Finoman édeskés íze remekül passzol a sós vajhoz (óh, az a csodás azori vaj), a sajthoz és a sonkához.

Rita / Azori Éden mondja: Valószínűleg nagyon furcsán hangzik majd a számotokra, de a helyiek gyakran tesznek egy szelet ananászt és egy karika Morcelát (véres hurkát) a Bolos Levedoba. Bevallom, ez a kombináció nekem soha nem jutott volna magamtól az eszembe.

A Bolos Levedot - mint minden más pékárut a szigeten - ajánlatos otthon a hűtőben tárolni (vagy még jobb: a mélyhűtőben), mert az időjárási viszonyok (magas páratartalom) miatt a kenyérfélék hajlamosak szobahőmérsékleten gyorsan megpenészedni. Egy darab nagy méretű Bolos Levedo bőven elég volt reggelire. Nem is tudnék egy azori reggelt másképpen elkezdeni, mint egy Bolos Levedoval, amit a furnasi Gloria Moniz pékségében szereztünk be.

Ár (3 darab, nagy méretben): 3 EUR
Pontszám: 4/5
Recept

9. Queijadas da Vila Franca do Campo  / Vila Franca do Campo-i sütemény

Ezek a nagyon tojássárgája ízű sütemények Vila Franca do Campo-ban készülnek egy kis üzemben, a halászkikötő mellett. Más városok is büszkélkednek a saját Queijada-jukkal, de a Vila Franca do Campo-i az igazi. Mivel nem voltam benne biztos, hogy a süteményt átengedik a biztonságiak a repülőtéren, ezért a Ponta Delgada-i reptéren vettem belőlük 2 dobozzal (12 darabot).

Így mindenkinek jutott egy sütemény a családban és a szűk baráti körben, és mindenki egybehangzóan azt mondta, hogy nagyon tojásos - már-már tojáslikőrbe hajlik - az íze. Valószínűleg a közeli lejárati idő (2 hét) miatt a sütemények meglehetősen szárazak voltak. A helyiek szerint a legfinomabb természetesen frissen, amikor kijön az üzemből.

Rita / Azori Éden mondja: Mindenkinek azt tanácsolom, hogy látogasson el az üzembe ha Vila Franca do Campo-ban jár, és ott próbálja ki. A Queijada íze teljesen már lágyan és melegen, mint hetekkel később egy dobozból kivéve.

Ár (6 vagy 12 darab): 7.50 vagy 13.50 EUR (vámmentes bolt)
Pontszám: 3/5
Recept

10. Queijadas de Feijão / Babos süti

A Queijadas de Feijão - azaz a babos süti - már részletesen be lett mutatva a www.azorieden.com blogon, mint az Azori-szigeten kapható kevés gluténmentes édességek egyike. A babos süti fehérbab-pasztából és darált mandulából készül. Igazából a bab textúrája és édessége teszi ezt a süteményt olyan különlegessé.

Nekem könnyű, mivel én mindent megehetek (és meg is eszek), és ezért bevallom őszintén hogy én kevésbé voltam elragadtatva ettől a süteménytől a többi portugál klasszikushoz - például Pastel de Nata-hoz - képest.

Rita / Azori Éden mondja: Ez a süti sok helyi barátom kedvence, amerikai ismerősök szerint is ez a legjobb süti, úgyhogy mindenkinek ajánlom, hogy próbálja meg és döntse el, hogy ízlik-e neki.

A babos sütit a Geladaria a Merenda fagyizóban próbáltam ki Riberia Grande-n.

Ár: 1 EUR
Pontszám: 2/5
Recept

11. Doce de Tomate Maracuja / Tamarilló lekvár

Nagyon izgatottan vártam, hogy végre kipróbálhassam ezt a lekvárt, mert még soha életemben nem ettem tamarillót (faparadicsomot). A tojásalakú gyümölcsök íze leginkább paradicsom, szilva, és egres kombinációjaként írható le. A tamarilló rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaz, ugyanakkor kalóriatartalma nagyon alacsony.

A lekvár kis kiszerelésben is kapható, de én 2 - egyenként 250 ml - üveg lekvárt vettem végül az Azori Éden által is ajánlott Quintal dos Acores márkából. Ebben a dupla csomagolásban kétféle lekvár volt: tamarilló és füge.

Nagyon édes, kicsit kesernyés: különleges és imádnivaló.

Ár (2 x 250 ml): 6.50 EUR (vámmentes bolt)
Pontszám: 5/5
Recept

FIGYELEM: amennyiben csak kézicsomaggal utaztok, de szeretnétek lekvárt vinni haza ajándékba, akkor valószínűleg nem tudjátok elkerülni a vámmentes bolti vásárolást. A mini lekvár kiszerelésekkel az a baj, hogy a legújabb EU szabályozás szerint minden utasnál maximum 1000 ml folyadék lehet, 10 darab, egyenként maximum 100 ml-es tárolóban, és az így szállított összes folyadéknak bele kell férnie egy 1 liter kapacitású lezárt (újrazárható) zacskóba. Több információt a témában ebben az Azori Éden posztban találtok.

12. Ananas / Ananász

Az ananásznak meleg és szerves anyagban gazdag táptalajra van szüksége. Mivel az Azori-szigeteken nincsen trópusi napsütés, az ananászokat üvegházakban nevelik. Sao Miguel szigeten körülbelül hatezer melegház található - és még ezekben a melegházakban is az azori ananász termesztéséhez 2 évre van szükség, míg Dél-Amerikában a trópusi napon 6 hónap alatt megérik az ananász.

Tudtátok, hogy az ananász fűrészporral és tömjénnel gazdagított talajban él? És azt, hogy az ananászokat megfüstölik (na jó, nem teljesen, csak füstölnek a melegházban) hogy azok egyszerre virágozzanak? Az alábbi videóból mindent meg lehet tudni az azori ananásztermesztésről. És ha szeretnétek magatok mindennek utánajárni, megtehetitek az A. Arruda Ananász Ültetvényen Sao Migel szigetén csak pár percre Ponta Delgada belvárosától.

Az azori ananász nagyon egyedi, koronája kisebb és az íze intenzívebb, de sokkal kevésbé cukrosabb mint jól ismert mainstream dél-amerikai társaié (p. Dole). Színe gyönyörű halványsárga, ami még jobban kiemeli friss, citrusos, gyümölcsös ízét.

Az azori ananászt a furnasi Restaurante Banhos Ferreos étteremben kóstoltam.

Ár: 1 EUR
Pontszám: 5/5

13. Bananas / Banán

Az azori banánról való kutatómunka alapján úgy tűnik, hogy az Azori-szigetek banánjait nem is locsolják a helyiek, hiszen annyit esik az eső. A gazdák azt is tudni vélik, hogy a banán jobban nő a sziget déli és nyugati oldalain. Sok Pico-i gazda gödröt ás a földjén, és a gödör alján ülteti el a banánfákat, hogy így védje őket a széltől.

Az azori banánok kicsik, azaz kisebbek mint az általam ismert mainstream dél-amerikai banán (pl. Dole). Az íze finom friss, nem túl édes. Egyszerűen tökéletes.

Ár (pro kg): 1.50 EUR
Pontszám: 5/5
Recept: azori sült banán

14. Licor de Tangerina / Mandarin likőr

Nagyon szerencsésnek mondhatom magam, mert alkalmam nyílt az 1893-ban alapított A Mulher de Capote szeszfőzde több likőrjét is kipróbálni. A családi tulajdonban levő vállalkozásban ugyanakkor nem csak likőrt, hanem brandy-t és gint is készítenek. Az általam kóstolt változatokon kívül még rengeteg ízben állítják elő csodálatos likőrjeiket, mint például fahéj, banán, cseresznye, szeder, azori ananász, tej, kávé, tea, és cukornád.

A Mulher de Capote Mandarin likőr - tökéletes, és nem mű mandarin ízű (5/5)
A Mulher de Capote Queen of the Island (A Sziget Királynője) - számomra olyan mint a Bailey’s (4/5)
A Mulher de Capote Ananász likőr - finom, de nagyon édes (4/5)
A Mulher de Capote Maracuja brandy - nagyon édes és még erősebb, mint a likőr (4/5)
A Mulher de Capote Rizspuding (Arroz Doce) likőr - pont olyan íze van mint a tejberizsnek, szenzációs (5/5)

A mandarin likőr volt számomra a legfinomabb, egész egyszerűen szenzációs, ezért javaslom, hogy ha tehetitek vigyetek haza egy nagyobb üveggel és örvendeztessétek meg vele szeretteiteket.

Mivel a reptéri vámmentes boltban az A Mulher de Capote márkájú likőrök felhozatala nem volt teljes (pont a mandarin és a maracuja hiányzott - valószínűleg nem véletlenül, mert ezek a legfinomabbak) ezért egy kedves eladó hölgy tanácsára a Povoação-i Celeiro da Terra likőrjeiből vettem 1-1 üveggel. Meggyőző volt az üvegen szereplő matrica miszerint a likőrök kizárólag természetes alapanyagokból, hozzáadott színezék és tartósítószerek nélkül készülnek. A mandarin likőr üvegén volt egy további matrica, ami arról tudósított hogy a likőr 2o16-ban elnyerte a Portugál Nemzeti Likőr bizottság kitüntetését. Szóval nagyon bizakodó voltam, de ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna.

Celeiro da Terra Maracuja likőr - teljesen bizarr az íze, senkinek nem ízlett a családban (2/5)
Celeiro da Terra Mandarin likőr - kifejezetten kellemetlen az íze, talán még sütibe sem lesz jó  (1/5)

Azt javasolom, hogy semmiképpen ne vegyetek Celeiro da Terra likőrt, amit előtte nem kóstoltatok meg.

Az alábbi információ az A Mulher de Capote mandarin likőrre vonatkozik:

Ár (mini üveg): 2.50 EUR (a főzdében)
Ár (0.5 liter): 12.50 EUR (vámmentes bolt)
Pontszám: 5/5

FIGYELEM: amennyiben csak kézicsomaggal utaztok, de szeretnétek likőrt vinni haza ajándékba, akkor valószínűleg nem tudjátok elkerülni a vámmentes bolti vásárolást. A mini likőr kiszerelésekkel az a baj, hogy a legújabb EU szabályozás szerint minden utasnál maximum 1000 ml folyadék lehet, 10 darab, egyenként maximum 100 ml-es tárolóban, és az így szállított összes folyadéknak bele kell férnie egy 1 liter kapacitású lezárt (újrazárható) zacskóba. Több információt a témában ebben az Azori Éden posztban találtok.

15. KIMA Maracuja / Maracuja ízű szénsavas üdítőital

Az Azori Éden blogon már régen be lett mutatva ez a csodálatosan sárga, szénsavas üdítőital ami természetesen az Azori-szigeteken termesztett maracujából készül. Nem kell félni, egyáltalán nem hasonlít az agyoncukrozott, közismert üdítőitalokhoz (pl. Fanta, Mirinda). Persze édes a KIMA is, de nagyon kellemesen és gyümölcsösen édes. Fantasztikusan finom.

Szerettem volna az ananászos változatot is kipróbálni, de sajnos sehol nem láttunk. Remélhetőleg legközelebb sikerül.

Rita / Azori Éden mondja: A KIMA a legkedvesebb azori italom. Öt csillagot adok neki. Nem, inkább hatot.

Ár (kávézóban): 1.50 EUR
Pontszám: 5/5

16. Chá / Tea

Európában csak az Azori-szigeteken található teaültetvény. Olyan szerencsés vagyok, hogy Sao Miguel mindkét teaültetvényén: a Chá Gorreanaban és a Chá Porto Formosoban is jártam.

Úgy tudni, hogy az első teacserje-magokat a Portugál Királyi Testőrség egyik parancsnoka hozta el Sao Miguelre egy Rio de Janeiro-i látogatásból visszatérve, még a XIX. század elején. Eleinte a teacserjéket egyszerűen csak díszítési célból termesztették (tényleg gyönyörűek a bokrok) egészen addig, míg az üszög (növénybetegség) ki nem pusztította az sziget összes narancsfáját, ezzel egy egész iparágat tönkretéve. Ezért a XIX. század második felében kínai mesterek érkeztek az Azori-szigetekre, hogy a helyieket bevezesség a teatermesztés művészetébe. Gazdag, vulkanikus talajának és klímájának köszönhetően Sao Miguel tökéletesnek bizonyult: már a századforduló előtt több ültetvény és 14 teafeldolgozó üzemelt a szigeten.

A Hysson (Chá Gorreana) zöld tea a teacserje (Camellia Sinensis) legfelső 3 leveléből készül, amelyeket az erősebb napsütéses hónapokban - júliusban és augusztusban - szüretelnek. A barnás árnyalatú zöld tea aromája lágy, íze intenzív. A nap bármely szakában élvezetes fogyasztani ezt  tanninokban és antioxidánsokban gazdag, finom teát.

Az Azores Home Blend - azori házi keverék - (Chá Porto Formoso) az első szüret ereménye, így a cserje minden levele megtalálható benne (nem csak a fenti 3, mint például a Hysson esetében). Az Azores Home Blend nagyon is eredeti ízét a szigeten még ma is létező, kézi feldolgozáson alapuló otthoni kis manufaktúrák inspirálják.

Ár (Cha Gorreana, 100 g Hysson Green Tea): 3.10 EUR
Ár (Porto Formoso, Azores Home Blend): 3.20 EUR
Pontszám: 5/5

Mindenkinek köszönöm a kitartást, aki eddig elért az olvasásban. Remélem Nektek is annyi örömötök lesz ebben a cikkben, mint nekem volt megírni azt. Ti mit próbáltatok ki már erről a listáról? Van olyan étel vagy ital ahol alapvetően más a Ti értékelésetek? Minden visszajelzést, kérdést, megjegyzést szeretettel várunk itt a blogon, vagy a Facebookon, de akár emailben is.


 

Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék