15szeptember
2017

2017. szeptember 15. - péntek

Azori vulkánban főtt finomságok: Furnasi „vulkánkukorica” és „húslé nélküli vulkánhúsleves” a Cozido.

Gluténmentes finomságok egyenesen a FURNASI vulkánból, nem csak gluténmentesen táplálkozóknak

Furnas a legkedveltebb turista célpont a szigeten. Ponta Delgádától kb. 45 percnyire helyezkedik el. A természeti adottságai kiemelkedőek. És nem utolsó sorban ebben a városban készülnek a legfinomabbra párolt vulkáni ételek.
Nagyon sok leírást olvastam a Furnas városára jellemző ételről a Cozidoról.  Én kicsit más szemszögből nézem ezt a különleges ételt. Ez tényleg az a finomság, amit mindenkinek meg kell és meg is lehet kóstolnia. Élelmiszerallergiásoknak jó hír a cozido glutén és laktózmentes  viszont a vegetáriánusokat el kell keserítenem, ez egy húsos étel. 

Mi is az a Cozido das Furnas?
A Cozido szó párolt húst, párolást jelent. Sao Miguel szigetén, a húsos Cozido a Furnasi Caldeirasban (kazánokban), a föld alatt 4-5 órán át főtt étel. A főzéshez a természetes hőt,  a terület vulkáni aktivitása biztosítja.
Egy fém edényben zöldség és hús rétegek váltják egymást. A zöldségek jellemzően burgonya, sárgarépa, káposzta és yam gyökér. A hús nagyon sokféle marhahús, disznóhús, a disznó érdekes részei mint pl. a fül, csirkehús, chorizo kolbász és  helyi véreshurka.

Hogyan készül a Cozido?
Minden reggel kb. 7 órakor az furnasi éttermekben összekészítik egy lezárt (kuktaként működő) speciális edénybe a vulkáni húsleves alapanyagait . Az edényben hús és a zöldség rétegek váltják egymást. A vulkáni tevékenységet mutató terület közepére ásott és speciálisan kialakított hengeres gödrökbe, helyezik be ezt a fém edényt és földdel letakarják.  A földkupac tetejére helyezett  táblák jelzik melyik pároló gödör melyik étterem tulajdona.
Kb. 4-5 óra szükséges a húsnak és a zöldségeknek, hogy a porhanyósra párolódjon.   Minden nap 12:30 körül az éttermek megbízottjai kiemelik az edényeket és elszállítják az éttermekbe, ahol meg lehet őket kóstolni. 
Mivel minden étterem szakácsa másként készíti el ezt az ételt, ezért mindenhol kicsit más ízeket kóstolhatunk. A KIMA helyi üdítőital kiváló kiegészítője a  Cozidonak. A KIMA-ról itt olvashattok bővebben. 
 
Cozido das FurnasCozido das FurnasCozido das FurnasCozido das FurnasCozido das FurnasCozido das FurnasCozido das FurnasCozido das FurnasCozido das FurnasCozido das FurnasCozido das FurnasCozido das Furnas

Hol készítik a Cozido-t?
A Cozido-t Furnas városában a Caldeiras das Furnas ( Furnas kazánjai) nevű helyen készítik közvetlenül a Furnas tó mellett. A belépődíj: 2 Euro/fő.
A térképet lásd itt.
A Cozido-val telt fém edények kiemeléséről és a fumarólákkal teli területről készítettem nektek néhány képet.

Hol kóstolhatjuk meg a Cozido-t?
Szinte minden étteremben Furnasban. 

Milyen egyéb vulkáni ételeket kóstolhatunk még Furnasban?
A másik Furnasban készült különlegesség a vulkánban főtt kukorica. Mivel elég közel lakom az egyik fumarólákkal teli területhez, sokat járok arra. Figyelmes lettem néhány fehér zsákra, amit minden nap az egyik kénes fumarólában helyeztek el. Egyik nap rákérdeztem mit rejtenek a zsákok. Először azt hittem, mert ez egy elég aktív kénes fumaróla, amibe a zsákokat helyezik, hogy azért teszik oda, hogy a forró víz nehogy a turistákra fröccsenjen, de nem.  A zsákokban az Azori-szigeteken termett kukoricát főznek kihasználva a terület vulkáni jellegét. A kukoricákat a közeli bódéban meg is kóstolhatjuk. Fenséges íze van. Teljesen más, mint a gázon főtt kukoricának. Nagyon puha és ízletes. Kóstoljátok meg ha tehetitek! Jó étvágyat!
Volcanic cornVolcanic cornVolcanic cornVolcanic cornVolcanic cornVolcanic cornVolcanic cornVolcanic cornVolcanic cornVolcanic corn


Amennyiben még valamire kíváncsiak lennétek az Azori ételekkel kapcsolatban, kérlek írjátok meg nekem a kérdéseiteket az Azori Éden facebook oldalamon vagy itt commentben a bejegyzés alatt. Ha tetszett a leírás van lehetőség likeolni és megosztani is. Ezeket előre is köszönöm. 
Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék