08október
2018

2018. október 08. - hétfő

Európa legszebb tealabirintusa az Azori-szigeteken: érdekességek a Chá Gorreana ültetvényről és a teáról

Néhány hete egy kedves blogolvasóm Péter, aki sokszor kommentjeivel segíti a blogom (ezúton is köszönöm neki), virtuálisan megismertetett a Chá Gorreana farmon dolgozó Vitóriával, aki nagyon kedvesen felajánlotta, hogy mesél nekem arról a varázslatos helyről, ahol 6 éve tölti a hétvégéit. El kell hogy mondjam, a farm teljesen elvarázsolt és már elég sokszor voltam ott akár csak fotózni vagy barátoknak megmutatni, ezért már régebben is  próbáltam elolvasni minden a hellyel kapcsolatos bejegyzést más bloggerek tollából, de még mindig volt bennem néhány megválaszolatlan kérdés. Tehát amikor jött a lehetőség, hogy több információt tudhatok meg az ültetvényről és mesélhetem el nektek gyorsan éltem vele.
 

A Vitóriával való találkozást, ha néhány szóval kellene leírnom a kedvesség, profizmus, munkahelyének maximális szeretete és lelkesedés jellemezte. Az Ő vidámsága és lelkesedése engem is hamar magával ragadott és a közösen töltött idő hamar elrepült.


A következőkben olvashatjátok milyen érdekességeket tudtam meg Európa legnagyobb teaültetvényéről.

Gorreana teafarmGorreana teafarmGorreana teafarmGorreana teafarmGorreana teafarmGorreana teafarm

Áttekintő


A Chá Gorreana farm Európa legnagyobb és legrégebbi teaültetvénye. 1883-ban alapította a Gago de Camara family. A teaültetvényen 45 hektárnyi területen kb. 40 tonna teát termesztenek, amelyet Portugál piacon kívül az USA-ba, Canadába, Ausztriába, Németországba és Magyarországra  is importálnak. A 135 éve folyamatosan működő gyárat ma a család 6. generációja vezeti Madalena Mota testvérével, Sara Motával együtt.
 

A további információkat a legjobbnak láttam egy takaros kis listába rendezni. A listát az általatok leggyakrabban feltett kérdések megválaszolásával kezdem, majd az én kérdéseimre kapott válaszokkal folytatom.  Íme…

 1. Milyen növény a tea? Milyen körülmények szükségesek a tea termesztéséhez?

A tea a teacserje (Camellia sinensis) szárított leveleiből vagy rügyeiből készülő forrázott ital.

A tea termesztéséhez különleges körülmények szükségesek ilyenek például a sok napsütés, a sok csapadék,  a magas páratartalom, és ami talán a legfontosabb: az 1000 m feletti és 4000 m alatti tengerszint feletti magasság.

 1. Melyik részét használják fel a teacserjének? Mitől függ a tea erőssége és íze?

A tealevelek szüretelését áprilistól egészen októberig végzik. A szüretet akkor kezdik, amikor a teaágak többségén már három levél van.  Minden levél eltérő korú és más a kémiai összetételük is. A tea ízét a teaültetvény elhelyezkedése és az környezeti feltételek is befolyásolják.  A levelek összegyűjtése után szétválogatják őket a méretük alapján, mindegyik levéltípus különböző ízt és aromát ad a teának. A legkisebb levelet Orange Pekoe-nak (nincs köze a narancshoz), a középsőt Pekoe-nak, és a legnagyobbat Broken Leaf-nek hívják.

 • Orange Pekoe Leaf (orindzs pikó líf vicces kiejtési magyarázattal) A legkisebb levélből készül a legaromásabb tea.
 • Pekoe Leaf a közepes méretű levél. Ebből a levélből kevésbé aromás de teljesebb ízű tea készíthető, mint az Orange Pekoe levélből.
 • Broken Leaf: A legnagyobb, 3. levélből készített tea kellemes aromájú, ízű nem túl erős és kevésbé tanninos (csersavas).
 1. Miért ültetik a teát labirintusszerű sorokba? Ez mindig így volt?

Régen a teát kör alakban termesztették. Ennek azért volt jelentősége, mert a teaszüret nem volt gépesítve, mint manapság. A szüretelők egész családja részt vett a szüreten.  A legkisebbek szüretelték az Orange Pekoe (legkisebb) leveleket, a nagyobbak, tinédzserek szedték a közepes leveleket (Pekoe Leaf), és a felnőttek vagy idősebbek szedték a Broken Leaf (a 3., egyben legnagyobb) leveleket. Régebben a tea után kilogrammonként fizettek ezért fontos volt, hogy többet szüreteljenek.
 

Manapság ez a folyamat részben gépesített így sokkal egyszerűbb a teát sorokban termelve szüretelni, de a fekete tea leveleinek válogatásánál még részben alkalmaznak emberi erőforrásokat. A növényt hagyják nőni, majd levágják és egy „teaporszívóval” felszippantják nagy zsákokba.

betakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarításbetakarítás

 1. Hogyan tudott fennmaradni a gyár az Azori-szigeteket sújtó válságok ellenére?

Az Azori-szigetek több válságon ment keresztül a teaüzem megnyitása (1883) óta. Amikor megtalálták a tökéletes mikroklímát Porto Formoso környékén az Azori-szigetek északi részén, több területen is elkezdődött a teatermelés.  A teatermelés a csúcsát az 1850-es években érte el amikor kb. 250 tonnát termeltek a szigeten 300 hektárnyi területen. Az I. Világháború és a Mozambikból származó teát védő vámtörvények súlyos csapást jelentettek az azori teaipar számára. Ezek a válságok azt eredményezték, hogy az üzemek tulajdonosai nem tudták fizetni a gyárak fenntartását és az emberi munkaerőt. 1966-ra a 14 gyárból 5 maradt fenn.  Viszont a Chá (tea) Gorreana farm tulajdonosai, vagyis a család 4. generációja a dédapa nagyszerű ötletének köszönhetik fennmaradásukat. A család - kihasználva területükön folyó patak előnyeit és kiépítve egy saját vízenergiára épülő rendszert - a gyár működtetéséhez saját vízenergiát használ, így jelentős összegeket takarít meg és nem szükséges külső energiát vásárolnia az üzem munkafolyamatainak ellátásához. Ezt a régen hóbortos, sőt egyenesen bolond ötletnek kikiáltott tervet az idő igazolta, mivel a gyár ma is üzemel és virágzik.

 1. Mennyire fontosak a hagyományok a Chá Gorreana ültetvény tulajdonosai számára?

A tealevelek feldolgozását Marshall-gépek segítségével végzik, amelyek közül néhány több, mint 100 éves.  Ebből is látszik mennyire fontosak a hagyományok a Chá Gorreana tulajdonosai számára. Régi gépekkel történik a tea sodrása, az oxidáció, a sterilizálás, és a szárítás; csak egy területen vezettek be újításokat: ez a csomagolás. A fekete tea csomagolás előtti utolsó válogatását, amikor a szárított tealevelek közül kiválogatják az esetlegesen közöttük maradt kis szárdarabokat továbbra is emberek végzik. Ez a lépés (bár a tealevelek között maradt szárdarabok semmilyen minőségi romlást nem okoznak a teánál) a tea otthoni elkészítésekor a vizuális élményt növelik. Ez is mutatja, mennyire fontos a cég számára a magas minőség. Ráadásul az azori-szigeteki tea teljesen bio, mivel a teának természetes ellensége, kártevője a szigeten nincs, ezért tudják növényvédőszerek nélkül termeszteni. A hagyományokhoz tartozik az is, hogy a gyárat teljes egészében lehet látogatni, minden lépést meg lehet nézni.

 1. Tényleg rosszabb minőségű a filteres tea mint a szálas?

A filteres tea alapanyaga a szelektációs eljárásnál kiválasztott összetört legapróbb levelekből (törmelékből) készül. A szálas tea viszont nagy gondossággal kezelt jó minőségű, finom ízű kedvező élettani hatású tea.  

 1. Mennyibe kerül a gyárlátogatás? Mit láthatunk a gyárban? Lehet teát is kóstolni?

A teafarmra és gyárba a belépés teljesen ingyenes, és a belépéssel együtt (teljesen ingyenesen, ami mostanában nagyon ritka) egy  teakóstolóra is hivatalosak vagyunk, ami véleményem szerint nagyon egyedülálló más gyárlátogatásokhoz képest. A látogatók minden részfolyamatot végigkísérhetnek a gyárban, és saját szemükkel győződhetnek meg arról mennyi, de mennyi munkával jár mire ez a kiváló tea a csészénkbe kerül. Sőt, nem csak néhány részfolyamatot követhetünk nyomon hanem, hanem már a tea a gyárba érkezésétől, a sodráson, a sterilizáláson, az esetleges oxidáción, szárításon,  a „teafényezésen” át egészen csomagolásig minden, de minden folyamatba betekintést nyerhetünk. Vitória segítségével felfedeztem, hogy az első szárítási lépéseket a padláson végzik. Eddig oda soha nem mertem felmerészkedni, nem gondoltam, hogy oda is be lehet lesni kicsit, valamint most láttam először az oxidációs szobát, ahol a zöld teából fekete tea lesz.

 1. Milyen típusú teák léteznek? És milyen típusú teákat készítenek ezen a farmon?

Fehér, zöld, oolong (vörös), fekete tea. Ezeknek a tea típusoknak ugyanaz az alapanyaga. Típusuk a fermentációs folyamatoktól függ.  A Chá Gorreana gyárban zöld és fekete teát készítenek. A zöld, fekete és a vörös tea mind kifejlett tealevelekből készülnek. A folyamatok a három típusnál abban különböznek, hogy a zöld teát egyáltalán nem vetik alá oxidációs folyamatoknak (nem fermentálják), az oolong teát részben és a fekete teát teljesen fermentálják. Az oolong teának csak a széle barnul meg az oxidáció során. A fekete teát 3 órás oxidációs eljárásnak vetik alá, ezért az egész levél megbarnul.

      9. Hogyan oldják meg a gyomnövények eltávolítását a teafarmon?
 

Amikor meglátogattam a farmot és éppen indultam haza egy nagyon különleges dolgot láttam, és szerencsére nálam volt a fényképezőgépem, így ezt most ti is láthatjátok. Kb. 100 kecske (nagyon szép kecskék) a teaültetvény melletti farmról, legeltek a teák között. Állítólag a teát nem rágják le a kecskék, viszont a tea alatti gyomokat megeszik. Nagyon érdekes volt látni ezt a sok kecskét a teaültetvényen egyszerre. Nézzétek meg a képeimet!

Gorreana teafarm kecskékGorreana teafarm kecskékGorreana teafarm kecskékGorreana teafarm kecskékGorreana teafarm kecskékGorreana teafarm kecskékGorreana teafarm kecskékGorreana teafarm kecskékGorreana teafarm kecskék

 

    10. Ha az Azori Édennek kellene nektek teát ajánlani melyek lennének azok?
 

A Chá Gorreana ültetvény és főleg Vitória jóvoltából sikerült megkóstolnom az újabb fajta teákat is. A kóstolt típusok közül nekem a legjobban a Hysson szálas zöld tea,  Hysson zöld tea mentával, Orange Pekoe fekete tea és a Canto teák közül a Hysson Jázmin és zöld tea ízlettek.
 

Gyertek és varázsolódjatok el ti is Chá Gorreana tealabirintusában. Fantasztikus és kihagyhatatlan élmény ha erre jártok. Nagyon köszönöm a segítőimnek és az ültetvény vezetőségének, hogy hozzájárultak ennek a cikknek a létrejöttéhez és hogy a végső ellenőrzést is elvégezték a cikkemen, hogy a leghitelesebb információkhoz jusson minden kedves olvasó. És persze köszönöm Katinak, aki az angolul beszélő blogolvasók számára is olvashatóvá tette a bejegyzést.
Mi a teafarmonMi a teafarmonMi a teafarmon

 

Forrásként a www.gorreana.pt oldalon fellelhető információkat az ültetvény nyomtatott információs anyagát és a Wikipédia teára vonatkozó oldalát használtam fel.


A teaültetvényről itt olvashattok többet: www.gorreana.pt


Ha több, az Azori-szigetekkel kapcsolatos cikket szeretnétek olvasni, vagy csak értesülni szeretnétek a legfrissebb programokról újdonságokról innen Sao Miguel szigetéről, akkor kövessetek bennünket az Azori Éden Facebook oldalunkon, az Edenazores Instagram oldalunkon vagy a www.azorieden.com blogon.
Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék