17július
2017

2017. július 17. - hétfő

Feira Quinthentista - Hogyan kerültek az afrikaiak a középkori vásárra az Azori-szigeteken?

Tegnap egy nagyon élvezetes középkori vásáron vettem részt Ribeira Grande városában. A vásár portugál neve: Feira Quinhentista na Ribeira Grande 2017. Ez a vásár kicsit eltért az eddigi fesztiváloktól bár a dobosok, a tánc és a zene most is meghatározó volt. A közel egy hetes fesztiválon minden nap különböző programokkal szórakoztatták a vendégeket. Este mindig látványos lovas előadás, színház, zenés táncos bemutatók és tűzijáték színesítette a programot. Feltünt nekem, hogy van egy Afrika udvar, ami jelentős részét képezte a fesztiválnak majd afrikai táncbemutatók sora következett. De hogyan kerülnek az afrikaiak egy azori-szigeteki fesztiválra? 
Még néhány gondolat a fesztiválról. Itt is mint minden fesztiválon a kis gyerekektől egészen az idősekig mindenki beöltözött és részt vett a rendezvényen. Ami még nagyon jó volt, hogy még az ételek nevét is középkorira változtatták sőt néhol még az elkészítési módját is az ételeknek. Ezekről és az új gasztro felfedezéseimről a BIOLÁNY AZ AZORI- SZIGETEKEN GASZTROBLOG résznél olvashattok. 

Medieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira GrandeMedieval Fair - Ribeira Grande


Jó jó...De hogyan kerültek afrikaiak az Azori-szigeteki középkori fesztiválra? Erre a kérdésre a választ egy lánytól a fesztiválon és a WIKIPEDIÁTÓL kaptam. A Portugália történelméről szóló részben több helyen is említést tesznek Afrikáról úgyhogy innen ered a kapcsolat. 

A portugál állam történelme a kora középkorra nyúlik vissza. A mai Portugália területét az ókorban kelták lakták, akiket az i. e 3. században meghódított a Római Birodalom. A lakosság romanizálódott és a mai portugál nyelv is a latinból származik. A birodalom bukása után az ország területe az ibériai vizigót királysághoz tartozott, majd a 8. században észak-afrikai mórok hódították meg. A mai állam 868-ban vette kezdetét, mikor megalakult a Portugál Grófság. A kasztíliai hűbérura ellen fellázadt Alfonz gróf 1143-ban vált függetlenné és 1179-ben a pápa királyságnak ismerte el államát. Portugália és Kasztília közösen foglalta vissza a móroktól az Ibériai-félszigetet a reconquista során. A 15. században Tengerész Henrik kezdeményezésére a portugál hajósok elkezdték az atlanti szigetek és az észak-afrikai partvidék felderítését. Elsőként kerülték meg Afrikát és Indiába eljutva virágzó kereskedőbirodalmat hoztak létre. A portugál expanzió 1415-ben kezdődött, amikor elfoglalták Ceutát a polgárháborúba bonyolódó Marokkótól. A király harmadik fia, Tengerész Henrik által finanszírozott expedíciók sorával felderítették Afrika északnyugati partvidékét és az óceáni szigeteket. A tengeri utakat nagymértékben segítette a tengerálló, gyors vitorlás, a karavella kifejlesztése. 1419-ben felfedezték és betelepítették az addig lakatlan Madeirát, majd 1427-ben az Azori-szigeteket. A Kanári-szigeteken már 1336-tól kezdve próbáltak megtelepedni, de Kasztília is jogot formált a szigetekre, ahonnan az utolsó portugál telepeseket 1459-ben űzték ki.
1434-ben Gil Eanes túlhaladt az ismert világ addigi déli határán, a Bojador-fokon, ezzel megkezdődött az afrikai partvidék felderítése. 1448-ban erődöt építettek a mauritániai partvidék menti kis szigeten, Arguinon, ahonnan az arabokat megkerülve közvetlenül tudtak kereskedni a szubszaharai királyságokkal és támaszpontot nyújtott a további felfedezésekhez. Sorra fedezték fel a Zöld-foki szigeteket és a Guineai-öbölben Fernão Póo, São Tomé és Príncipe szigeteit. Tengerész Henrik 1460-as halála némileg visszavetette az expedíciókat, de a az új kereskedelmi lehetőségek behozták a felderítő utak költségeit. 1471-ben a portugálok több próbálkozás után elfoglalták Tangert; 1482-ben a mai Ghána partvidékén megépült az aranyparti kereskedelmet biztosító elminai erőd, 1483-ban pedig Diogo Cão elérte a Kongó torkolatát.


 
Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék