27április
2019

2019. április 27. - szombat

FERENCZY GYÖRGY ÉS A RACKAJAM AZ AZORI-SZIGETEKEN

Néhány héttel ezelőtt Ferenczy György és a Rackajam zenekar lépett fel nálunk Ponta Delgadában az 9th European Blues Challenge 2019-es rendezvényen. Nagyon nagy büszkeség volt a színpadon látni őket színpadon játszani, annál is inkább, mert a visszajelzések a zenéjükkel kapcsolatban a Teatro Michaelense színházban körülöttem álló hallgatóságtól, nézőktől egytől-egyig nagyon pozitívak voltak. Visszagondolva ez a rendezvény az egyik legjobb „koncertélményem” itt az Azori-szigeteken.  A magyar banda nyitotta az estét egy kiváló, de a többiektől merőben eltérő produkcióval. Fontos tudni, hogy a zenekar magyarul énekelt míg a többiek mind angolul, már csak ezzel is kitűntek a tömegből.  A másik dolog, amelyet többen is megjegyeztek a zenekar egyedi hangszerelése volt, amely a blues műfajától kicsit eltérő volt, de nagyon üdítő. Én személy szerint nekik drukkoltam, bár tényleg nagyon kiváló előadásokat hallhattunk pl. a román vagy a belga csapattól is. A rendezvényt, amit nagyon jól szerevezettnek ítéltem másnap egy Blues Market nevű rendezvény követte, ahol a rendezvényen fellépő zenekarokkal lehetett találkozni és néhányan az országukra jellemző ételkóstolót is kínáltak. Az esemény után a bandának volt egy kis ideje kikapcsolódni is és elmentünk együtt egy kis kirándulásra, amit (csak a magam nevében mondom), de nagyon jól sikerült. A sziget észak-keleti részét jártuk be együtt és persze Furnasba (ahol jelenleg én élek) is ellátogattunk, megkóstoltuk a Cozidot (vulkáni lénélküli húslevest).
Nagy örömömre a zenekar vezetője Ferenczy György készségesen válaszolt néhány kérdésemre az Azori élményeikkel kapcsolatban.
RackajamRackajamRackajamRackajamRackajamRackajamRackajamRackajamRackajamRackajamRackajamRackajamRackajamRackajamRackajam


Azori Éden Rita: Hogyan jutott a zenekar az azori-szigeteki 9th European Blues Challenge 2019 rendezvényre?
Ferenczy György: Egy barátunknak, Kovács Ferencnek (Fercinek) - aki minden évben részt vesz ezen a Blues szakmát tömörítő európai rendezvényen - volt az ötlete, hogy a zenekarunknak itt a helye ezen az eseményen, mert olyan innovatív XXI. századi blues zenével szeretné képviseltetni hazánkat, ami valószínűleg nagyon meglepő lesz a tradicionális blues zenét játszó zenekarok, barátok és kollégák körében.  Jeleztem a barátunknak, hogy ez a zene, amit mi játszunk, adott esetben nagyon meghökkentő lehet. Nagyon egyéni produkcióval nyitottuk a fesztivált, esélytelenek voltunk, mert innentől kezdve igazából a zsűrinek még 2 napon keresztül kellett zenekarokat hallgatnia, de talán a lehető legjobb dolog történt, olyan visszajelzéseket kaptunk, ami alapján kiderült, hogy átment az információ, az emberek nagyon szerették  és  meg is értették, hogy mitől blues zene a miénk  és ez sokkal több, mint amire számítottunk. Elismerték a munkánkat és a teljesítményünket. Egyébként ennek megmérettetésnek a nemzetközi változatát a Nemzetközi Blues kihívást (International Blues Challenge) nyerte meg 2013-ban Memphisben Szűcs Gábor művésznevén Little G Weevil.

Azori Éden Rita: Portugáliában nagyon elterjedt a Fado zene, ami kicsit hasonló, szomorkás hangulatú, mint a Blues. Gondoltatok-e rá, hogy mivel Portugáliában léptek fel beépítetek néhány elemet ebből az előadásotokba?
Ferenczy György: Nem gondoltunk rá, mert nem kerültünk kapcsolatba munkaszinten a Fado zenével, de nagyon szeretjük. A Fado zene lelkülete nagyon rokon a blues zenével.  A saját népzenékből tudjuk, hogy ahhoz, hogy ebből hiteles fúzió születhessen, komolyan kellett volna foglalkozni ezzel.

Azori Éden Rita: Miért gondoltátok úgy, hogy magyar produkcióval léptek az európai közönség elé, miközben mindenki nyelveket beszél a zenekarban? A többi zenekar, kivétel nélkül mind angolul énekelt.
Ferenczy György: Úgy gondolom, hogy ha valaki nem az anyanyelvén énekel, akkor nagyon amerikai lelkülettel kell rendelkeznie, hogy hitelesen szóljon a szájából az amerikai dalszöveg.

Azori Éden Rita: Hogy éreztétek magatokat a rendezvényen? Milyen volt a szervezés?
Ferenczy György: Nagyon profi rendezvény volt.  A résztvevő zenekarok is nagyon magas színvonalú produkciót mutattak be. A szervezők nagyon komolyan vették a rendezvényt. Szeretném kiemelni a román Rares Totu’s Midnight Sun zenekart, akiknek véleményem szerint mindenképpen az első három helyezett közé kellett volna kerülnie, mert igazán kiváló volt a produkciójuk. 

Azori Éden Rita: Mi volt a véleményetek a Blues Market eseményről, ahol mindenkinek lehetősége volt a fellépő zenekarokkal találkozni?
Ferenczy György: Kiváló lehetőségnek értékelem. Ezen az eseményen kaptuk meg az igazi visszajelzéseket a zenénkkel kapcsolatban, ami miatt érdemes volt repülőre  ülni és eljönni. Az összes fesztiváltulajdonos és a nézők is sokan odajöttek gratulálni. Nagyon elismerték a produkciónkat. Én ennek kicsit az ellenkezőjére számítottam, nagyon kellemesen csalódtam.

Azori Éden Rita: Tudtok róla, hogy más magyar zenekarok is felléptek már az eseményen korábban?
Ferenczy György: Igen, eddig olyan magyar bandák jöttek, akik nagyon illettek ide és nagyon magas színvonalon zenélnek európai szinten is. A Ferci részéről nagy bevállalás volt, hogy a mi zenekarunkat kérte fel ebben az évben erre, mert mi általában nem veszünk részt ilyen jellegű rendezvényeken, úgy érezzük, ezek csak megkötnek bennünket. Nagyon jól éreztük magunkat a fellépés alatt.

Azori Éden Rita: A visszajelzések nagy része az egyedi hangszerelésre vonatkozott. Mindig is ezekkel a hangszerekkel szerepeltetek?
Ferenczy György: Igen, a kezdetektől ilyen felállásban zenélünk.

Azori Éden Rita: Tudtatok-e róla, hogy az Azori-szigeteken ennyire aktív a Blues élet és hogy Európa egyik legizgalmasabb Blues fesztiválját minden évben Santa Maria szigetén rendezik meg? Visszatérnétek-e bármilyen rendezvényre látogatóként ide a szigetekre?
Ferenczy György: Nem tudtunk róla, mert mint említettem mi nem gyakran járunk ilyen Blues eseményekre, de ilyen élmények után mindenképpen szeretnénk visszatérni, annál is inkább, mert a sziget teljesen elvarázsolt bennünket. Ha visszajönnék, inkább a szigetek miatt jönnék a családdal. Az Azori-szigetek beírta magát a szívembe ez a hely az egyik legszebb élmény volt a zenei pályafutásom során.

Kimondottan örülök, hogy ez az esemény ilyen kellemes nyomokat hagyott a zenekar tagjaiban.
Köszönöm Ferenczy Györgynek az interjút és a sok pozitív energiát, amit a zenekartól kaptam. Nekem is egy nagyon kellemes élmény volt találkozni a bandával és együtt kirándulni is, és természetesen hallgatni őket a rendezvényen. Nagyon örülök, hogy úgy döntöttek Velem szeretnék felfedezni az Azori paradicsom egy kis szegletét.  Amit lehetett egy nap alatt azt bejártuk együtt. Otthon mindenképpen találkozunk egy koncertjükön, mert nagy rajongója lettem a zenéjüknek.

Nagyon köszönjük a finom ételeket és a sok kedvességet a Summer Breeze és a Banhos Ferreos éttermeknek.
rackajam kirándulásrackajam kirándulásrackajam kirándulásrackajam kirándulásrackajam kirándulásrackajam kirándulás


Ha több, az Azori-szigetekkel kapcsolatos cikket szeretnétek olvasni, vagy csak értesülni szeretnétek a legfrissebb programokról újdonságokról Sao Miguel szigetéről vagy szeretnétek legközelebb ti is Ritával kirándulni az Azori-szigeteken, akkor kövessetek bennünket az Azori Éden Facebook oldalunkon, az Edenazores Instagram oldalunkon vagy a http://www.azorieden.com/ blogon a legújabb informáciiókért.
 
Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék