23augusztus
2017

2017. augusztus 23. - szerda

Gluténmentes helyek, amelyek nagyon hiányoztak amíg az Azori-szigeteken voltam

Mivel az Azori-szigeteken nem túl egyszerű tartani a gluténmentes diétát többször volt, hogy nagyon hiányoztak az itthoni megszokott helyek és ízek. Ebben a kis bejegyzésben szeretném leírni nektek, hogy itthon melyek a kedvenc gluténmentes és esetleg „mindenmentes” helyeim. Ez az első rész remélem lesz időm többet is írni, mert jó sok kiváló üzletet és éttermet ismerek.
Az első és ami a legjobban hiányzott az Anyukám főztje. Szerintem nekem van a legjobb anyukám a világon és képzeljétek, amikor egy betegségem után ezt a diétát kellett kezdenem kikísérletezte a legjobb fogásokat nekem, azóta már az egész család nagyon szereti ezeket. Ha kéritek a facebookon, néhány szuper receptet is elárulhatok nektek. Isteniek.

Egy másik hely, amit nagyon szeretném, ha ti is ismernétek, mert egy varázslatos kis étkezde a XI. kerületben Budapesten a Say Cheez Raw. A tulajdonosok (Mercédesz és Roland) teljes odaadással és sok-sok szeretettel készítik 100%-ban nyers, vegán, organikus és bio alapanyagokból az ételeiket. Az én személyes kedvencem a vegán szendvics, soha nem gondoltam volna, hogy egy mindenmentes szendvics ennyire ízletes lehet. És a sajtok….hmmmmm azokat mindenkinek meg kell kóstolnia. Amit én tapasztalok, hogy a szeretettel készített ételek a szervezetünkre is más hatással vannak ezt az anyukám élteleinél megfigyeltem és valami hasonlót éreztem itt is. Szeretném, hogy ti is érezzétek a különbséget!

Amit imádok még ezzel a kis üzlettel kapcsolatban, hogy a csomagolóanyagokra is nagy figyelmet fordítanak. Még nem találtam olyan helyet, ahol ennyire ügyelnek a részletekre. Sokan azt hinnétek, hogy a csomagolás mindegy, de nem így van a legtöbb manapság használatos csomagolóanyagból a szervezetre káros anyagok oldódnak bele az ételekbe, amiket később megeszünk ezért nagyon fontos, hogy odafigyeljünk ne csak arra mit eszünk arra is miben tároljuk, miből esszük. Nem is gondoljuk, milyen egészségügyi problémákat okozhat a nem megfelelő csomagolóanyagok rendszeres használata.

Én anyukámtól tanulva mindent üvegedényekben tartok otthon és már beszereztem az Azori-szigetekre is üveg tárolóedényeket. Ha étterembe, gyorsétterembe megyünk, ciki-nem ciki én viszem a kis üvegtárolót, ha haza szeretnék vinni ételt. Tapasztalataim szerint általában csak habosított polisztirolból készült tárolókat használnak elvitelre. Sokan a forró kávéjukat is ilyenekből isszák minden nap. Ha szeretnétek, teszek fel erről egy az USA-ban megjelent cikket, hogy lássátok, milyen veszélyeket rejt. (Alap végzettségem élelmiszerbiológus mérnök, ezért mindig is érdekelt milyen ételeket eszük, miből készülnek a csomagolóanyagok stb.)

Itt a Say Cheez Raw-ban ha jól tudom csak 100%-ban lebomló csomagolóanyagokat használnak, amelyek természetes anyagokból készülnek, de erről nem kérdeztem a tulajdonosokat pontosan, remélem megírják nekem a facebookon ha olvassák ezt a cikket, hogy milyen csomagolást használnak, ha nem titok.

Szóval mindenkinek nagyon ajánlom - mivel nem látogathatja meg mindenki az anyukám isteni konyháját -  látogasson el ebbe a csodálatos kis ételbárba.

Fotók: Azori Éden és SayCheezRaw facebook page

 
A SayCheezRaw elérhetősége: XI. kerület Budapest, Szabolcska Mihály utca 7.
 saycheezraw

Ha szivesen olvasnátok még ilyen helyekről itthon és az Azori-szigeteken, vagy csak kíváncsiak vagytok vagy tetszett és véleményt írnátok a facebook oldalamon megtehetitek 
Azori Éden
 
Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék