31január
2018

2018. január 31. - szerda

HOGYAN JUTHATUNK EL AZ AZORI-SZIGETEKRE? MILYEN LÉGITÁRSASÁGOT VÁLASSZUNK A KIRÁNDULÁSHOZ? ÉRDEMES-E STOPOVER OPCIÓT VÁLASZTANI? HOGYAN KÉSZÜLTEM AZ AZORI-SZIGETEKRE VALÓ KÖLTÖZÉSEMRE?

KIKÖLTÖZÉSEM UTAZÁSI TAPASZTALATAI
 
A költözésemkor elég sok bőrönddel indultam/indultam útnak (a szüleimmel utaztam, mert nekik is szerettem volna megmutatni hol lesz az új otthonom). A költözésnél még elég kevés utazási lehetőség közül lehetett választani a Budapest-Ponta Delgada útvonalon. Először a Wizz Air - TAP Portugal légitársaságok kombinációját választottam. A Wizz Airnél a Wizz Plus a TAP Portugál légitársaságnál pedig a Business Class opciót választottam az utazáshoz. Ekkor a TAP Portugál még nem üzemeltette a Budapest-Lisszabon járatát, amely 2017 nyara óta nagyban megkönnyíti a mostanában a szigetre utazók kirándulásának szervezését és emeli a kényelmi szintet.
 
A Wizz Airnél egy Wizz Plus kategóriás jegy esetében 32 kg-os poggyászt lehet feladni, és még egy nagyméretű kézipoggyászt is vihetünk magunkkal  pl. egy kisebb táskát vagy kisebb személyes tárgyat, fényképezőgépet, laptopot. A TAP Portugal viszont a Business Class jegytípushoz 2 db 23 kg-os bőröndöt társított. Szóval pakolásnál, mivel többen velem utaztak, alkalmaztuk a bőrönd a bőröndben módszert. A módszer lényege, hogy kisebb (ultra light)  és az Ikeában vásárolt összecsukható bőröndökbe pakoltunk és ezeket belecsomagoltuk a nagyobb bőröndökbe kiszámolva pontosan a kilogrammokat, hogy nagyobb bőröndök súlya ne haladja meg a 32 kg-t. Később, az átszállásnál a kis bőröndöt kiemeltük és azt külön csomagként feladtuk. A többi  bőrönd tartalmát egymásba helyezve ügyeltünk arra, hogy a  feladandó bőröndök súlya maximum 23 kg  és bőrönd mennyiség, utasonként 2 legyen. Így elég sok személyes dolgot sikerült magammal vinnem.

EGY  DIGITÁLIS CSOMAGMÉRLEG BESZERZÉSE MINDEN UTAZÁSNÁL ELENGEDHETETLEN KELLÉK!

A hozzáadott poggyászt érdemes minél előbb - a Wizz Airnél már a  jegy foglalásakor megvásárolni. Ha az utolsó pillanatig nem tudjuk mennyi bőröndünk lesz a végén, akkor hagyjuk a végére a beszállókártyák nyomtatását. Az online módosítás új poggyász vásárlása esetén lényegesen olcsóbb, mint a reptéren és az indulás előtt 3 óráig még hozzáadható a foglaláshoz.ÚJ LEHETŐSÉGEK A
TAP Portugál LÉGITÁRSASÁGGAL
 
De ez már a múlt. 2017 július 1 óta ugyanis a TAP PORTUGÁL légitársaság Budapest és Lisszabon között újra üzemelteti a járatait, ezzel nagyban megkönnyítve az azori-szigeteki  kirándulás tervezését Magyarországról.

A légitársaság szinte minden nap üzemeltet járatokat Magyarország és Portugália között. Az Azori-szigetekre közvetlen járat egyelőre Budapestről még nincs, így kizárólag átszállással juthatunk el a Paradicsomba. Az átszállás Portugáliában Lisszabonban és Portóban a leggyakoribb.

Ha egy körutat tervezünk Portgáliában, akkor javaslom a TAP „STOPOVER” – „OTTALVÁSOS”  opcióját. Nagyon jó ötlet - amelyet egy a szigetekre érkező kirándulótól hallottam - hogy amennyiben ezt a funkciót választjuk, a légitársaság felajánl egy ingyenes programot Lisszabonban vagy Portóban pl. 3 órás városnézés, bórkóstolás stb. Érdemes élni vele. De ha a borkóstolást, vagy a túrákon kívül mást választanánk vagy nem STOPOVER opcióval érkezünk Lisszabonba vagy Portóba, akkor érdemes felkeresni a helyi magyar idegenvezetőket, akikről egy előző cikkemben már írtam bővebben. Nagyon sok tájékoztatást kaphatunk Portugáliáról egy néhány órás túra során és ráadásul magyarul.
 
A repülőgép csatlakozások viszonylag kis várakozási idővel működnek, de így is minimum 6 óra szükséges, hogy eljussunk Ponta Delgadaba és a repülő általában éjfélkor ér a szigetre. 

Személy szerint a kedvenc légitársaságom a SATA Azori légitársaság. Igazából VIP személynek éreztem magam mikor velük utaztam, pedig nem vettem különösen drága jegyet az egyik kiutazásom alkalmával sem. Még a légiutaskísérőknek is megköszöntem, hogy ilyen kellemes volt az élmény. Pedig nem volt semmi különös, csak odafigyeltek az emberekre és nagyon kedvesek voltak mindenkivel. 

Ugyanezt a TAP légitársaságnál is éreztem már néhány utam során. Egyszer az első osztályon utazhattam a standard jegyemmel, ez egy igazán jó élmény volt.  A TAP néhány promócióval is segíti a magyarok utazását Portugáliába, általában az egyik ilyen év elején szokott lenni 15% vagy 10% kedvezmény a jegyek árából. Érdemes ilyenkor vásárolni. Egy vagy két ilyen promóció szokott általában előfordulni. Ezzel a légitársassággal történő utazásnak sok előnye van a fapados terminálváltással járó légitársaság kombinációkhoz képest (pl. Wizz Air+ Ryan Air). A fapados kombinációkkal való tapasztalataim, hogy minden esetben terminált szükséges váltanunk, nem adhatjuk fel a csolmagunkat a teljes útvonalra, légitársaság váltáskor újra be kell checkolni. A fapados váróterem enyhén szólva nem üti meg a kényelmes várakozáshoz szükséges szintet. Kevés az ülőhely, az illemhelyek sokszor nagyon nem higiénikusak nem tudtam megfelelő ételeket venni pl. én aki gluténmentesen táplálkozom. Nem volt jó élmény. Ez inkább a tavasszal, nyáron és kora őszi időszakban jellemző. De természetesen ez az én tapasztalatom, mindenkinek más a preferenciája. 

A TAP PORTUGÁLLAL VALÓ UTAZÁS ELŐNYE A TÖBBI KOMBINÁCIÓHOZ KÉPEST
 
Szeretném jelezni, hogy az itt leírtakat nem szponzorálja egyetlen légitársaság sem, ezek a saját tapasztalataim. Remélem, hogy ezzel a kis írással tudom segíteni a választásotokat.
 
A TAP Portugállal való utazás egyik legnagyobb előnye a jó csatlakozás mellett, hogy a csomagunkat Budapestről Ponta Delgádáig fel tudjuk adni, nagyon kényelmes, hogy csak a kis bőrönddel kell a repülőtéren gépet - és nem terminált - váltanunk. Ha esetleg valamelyik gép késne, mivel egy légitársaságon belül történik, a csatlakozás bevárja az utasokat, ez a fapados légitársaság kombinációknál nincs így (a Ryan Air-nál vannak erre vonatkozó törekvések, ha jól olvastam). Nem kell bőrönd a bőröndben technikát alkalmaznunk vagy átpakolnunk a köztes állomáson.
 
Nagyon ajánlom a TAP légitársasággal való utazást: www.tap.pt

Még egy fontos információ: még soha nem késett a gépem mikor SATA vagy TAP légitársasággal utaztam (szerintem ez csak szerencse)  a Ryan Airrel történő utazásom során viszont sokszor volt késés. 

A Wizz Air- Ryan Air kombináció a TAP járatindulása után igazából sokszor nem is opció sem árban sem időben a TAP Portugálhoz képest. 


HOGYAN JUTHATUNK EL PONTA DELGADABA, HA NEM MAGYARORSZÁGRÓL INDULUNK?

A SATA Azori légitársaság gépeivel Torontóból, Montreálból, Frankfurtból, Lisszabonból, Portóból, Funchalból, London (Gatwick), Boston, Providence (USA).
A TAP Portugál légitársaság járataival Lisszabonból, Portóból. 
A Ryan Air gépeivel Frankfurtból, Lisszabonból, Portóból, London (Stansted), Manchester. 
A TUI járatával Brüsszelből. 
A Primera Air járataival Koppenhágából, Billundból és Allborgból. 

A 2018 tavaszán és nyarán induló új járatok a Germania légitársaság Düsszeldorfból és a DELTA légitársaság New Yorkból. 


HOGYAN UTAZZUNK AZ AZORI SZIGETCSOPORTOK KÖZÖTT?

A szigetek közötti utazást a SATA Azori légitársasággal oldhatjuk meg legkönnyebben. Ennél a légitársaságnál van egy INGYENES szigetek közötti lehetőség, amelyről egy másik cikkemben olvashattok bővebben itt.. A tapasztalataim szerint a szigetek közötti jegyek ára fix vagy kismértékben emelkedik, viszont az alapár elég borsos. A szigetcsoportok egyes szigetei között (pl. a központi szigetcsoportnál) már a hajóval való közlekedés is választható opció de pl. a nyugati és a központi szigetcsoport között a legjobb a repülő. A hajójáratook nem egész évben üzemelnek. 

Remélem tudtam néhány ötletet adni az azori-szigeteki kirándulás tervezéséhez.
 
Ha tetszett a bejegyzés vagy még felmerült bennetek valamilyen kérdés írhattok akár itt a cikk alatt vagy az Azori Éden facebook oldalamon esetleg a hello@azoriede.com e-mail címre. Képeket és inspirációt a kirándulásotokhoz az instagramon ide kattintva találtok.
Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék