22október
2018

2018. október 22. - hétfő

Kedvcsináló egy azori-szigeteki futballmeccshez - élménybeszámoló egy olvasónk tollából

Egy jó bloghoz véleményem szerint elengedhetetlen, hogy kíváncsiak és befogadók legyünk minden új dolog iránt. Esetenként még olyan dolgok iránt is, amik elsőre nem tűnnek számunkra izgalmasnak. Én így voltam a labdarúgással.

Néhány hónapja azonban az Azori-szigeteken óriási hírnek számított, hogy az egyik csapat nagyon jól szerepelt és az első ligába jutott, ekkor meg is osztottam róla egy rövid hírt az Azori Éden Facebook oldalon, de ennyi volt.

Majd néhány hete egy nagyon kedves olvasóm (Dani)  kérdezte, hogy mikor fogok az azori futballról írni. Figyelembe szoktam venni a cikkek írásánál az olvasóim kérését, de a foci sajnos elég távol áll/állt tőlem. Dani írt nekem arról, hogy mikor itt kirándult Sao Miguelen sikerült eljutnia egy futball mérkőzésre itt a stadionba és milyen jó élményekkel tért haza.

Megkértem, hogy írjon nektek erről és az azori fociról egy vendégcikket. A cikk egy kis idő múlva el is készült és mondhatom kiváló lett, sikerült átadnia az átélt élményt (számomra biztosan), olyannyira, hogy nekem is kedvem támadt kilátogatni a következő nagyszabású mérkőzések egyikére. Most ti is elolvashatjátok Dani ösztönző írását, akinek ezúton is nagyon köszönöm, hogy felkeltette a kíváncsiságomat az azori futball iránt és megírta nektek ezt a nagyszerű összefoglalót.

Az Azori-szigeteki futball bravúr – Santa Clara csapata az első ligában

2018 májusában vált biztossá, hogy 15 év után újra a portugál bajnokság első osztályában, a legjobbak között szerepelhet a C.D. Santa Clara labdarúgócsapata. Az Azori-szigetek legnevesebb klubjának szurkolói talán legmerészebb álmaikban sem gondolhatták, hogy a csapat ilyen remek játékkal – ezüstérmet szerezve – kiharcolja a feljutást. Az elmúlt években rendre a második vonal középmezőnyében foglaltak helyet, voltak 15.-ek, 16.-ak, sőt előfordult az is, hogy közelebb álltak a harmadosztályba történő kieséshez, mint az első ligába való feljutáshoz. Ilyen előzmények után sokan okkal mondják azt, hogy ez az eredmény egy igazi csoda. A csoda idén immár a Liga NOS küzdelmei során folytatódhat, és ha csak az eddig lejátszott 4 bajnoki fordulót nézzük, akkor az 1 győzelem, 2 döntetlen és 1 vereséggel 8. helyen álló a csapat sikerszériája folytatódik is.

Focis cikkFocis cikkFocis cikk

A Portugál futball nagyágyúi Sao Miguel szigetén

Az idei szezon egyébként igazi csemegéket tartogat a futballrajongóknak, ugyanis a Santa Clara vendége lesz többek között a portugál labdarúgás világhírű „nagy hármasa” az SL Benfica, a Sporting Lisszabon és az FC Porto. Az említett csapatokat aligha kell bemutatni a foci szerelmeseinek, hiszen többszörös BEK (Bajnokcsapatok Európa-kupája, más néven BL (Bajnokok Ligája)), KEK (Kupagyőztesek Európa-kupája) és UEFA kupa (Európa Liga) győztesekről beszélünk, akik nem véletlenül kapták a fenti, kicsit sem szerény jelzőt hazájukban. Velük kapcsolatban szinte példa nélküli rekord Európában, hogy az eddig megrendezett 84 portugál bajnoki idényből 82-t nyertek meg (csak a Belenenses 1946-ban és a Boavista 2001-ben tudott 1-1 bajnoki címet szerezni) valamint ezek a klubok az egyedüliek, akik sosem estek ki az első osztályból. A  jó hír az, hogy „nagy hármas” tagjai nemsokára, várhatóan az alábbi időpontokban Sao Miguelre látogatnak:

a Sporting Lisszabon 2018. november 4-én 17.00-kor,

az FC Porto 2018. december 16-án 16:00-kor

és az SL Benfica 2019. január 12-én 16:00-kor.

Azoknak, akik ezeken az időszakokban az Azori-szigeteken tartózkodnak vagy egy azori utazáson gondolkodnak, külön ajánlom ezeket a mérkőzéseket.

Focis cikk popcornFocis cikk popcornFocis cikk popcorn

Tavaly szeptemberben felejthetetlen élményben volt részünk, ugyanis az Estadio de Sao Miguelben részt vehettünk az Uniao Madeira elleni rangadón. A „szomszédvárak” csatáját izgalmas végjátékkal, az utolsó percben szerzett góllal nyerték meg a hazaiak, 2-1-re. A mérkőzésre pár euróért cserébe lehetett belépőjegyet kapni, amely a magyarországi jegyárakhoz képest olcsónak számít! Nagyon szép gesztus volt, hogy a hölgyeket ingyen engedték be a stadionba. Egyébként nincs szükség szurkolói kártyára és vénaszkennerre sem.  

A helyiek elképesztően jófejek és barátságosak, és összességében elmondható az egész stadionról, hogy nagyon családias hangulatú. Szomorúan tapasztaltuk viszont, hogy itt sem menő a szotyizás, de a helyette fogyasztható olajbogyó igazi különlegesség. Hasonlóan tetszetős a klub piros-fehér színeiben pompázó popcorn is. Egy sálat 10 euróért vásároltam a stadion boltjában, ez valamivel kevesebb, mint az európai bajnokságokban megszokott. A stadion egyébként mind gyalog, mind autóval könnyen megközelíthető és a parkolás sem jelent gondot.

Az Azori-szigeteki labdarúgás magyar vonatkozásai

Talán kevesen tudják, de a csapatnak magyar kötődése is van, ugyanis Vincze István (1998-2000) és Vayer Gábor (2001-2004) személyében két válogatott játékosunk is erősítette a Santa Clara csapatát. Érdekesség, hogy mindkét időszakban az első osztályban szerepelt a csapat.

Az Azori-szigetek kiemelkedő játékosa – az „Azori sas”  szárnyalása

Ha Azori-szigetek és foci, akkor mindenképpen érdemel pár szót a 90’-es és 2000-es évek egyik kiemelkedő játékosa, Pauleta (teljes nevén: Pedro Miguel Carreiro Resendes), Portugália 88-szoros válogatott játékosa. Pauleta Ponta Delgada szülötte és karrierjét a Santa Clara csapatában kezdte, majd Estoril, Salamanca, La Coruna és Bordeaux érintésével jutott el a Paris Saint Germainbe. Pauleta örökre beírta magát a portugál labdarúgás történelemkönyvébe, hiszen 47 válogatottban szerzett góljával a mai napig a 2. helyen áll az örök góllövőlistán. Megelőzi a portugál futball legendáit, például Luis Figot vagy Eusebiot is, és csak Cristiano Ronaldo előzi meg. Pauleta soha nem felejtette el, hogy honnan indult, hiszen minden gólja után széttárt karokkal ünnepelt, ezzel utalva az Azori-szigetek zászlajára. Az „Azori sas”  pályafutása során közel 300 alkalommal csapott le, ami egészen elképesztő adat (527 meccs / 279 gól).

PAULETAPAULETAPAULETA

Összességében azt gondolom, hogy érdekes kiegészítése lehet egy Azori-szigeteki kirándulásnak egy C.D. Santa Clara mérkőzés, kiváló kikapcsolódást jelenthet egy jó hangulatú, igazi portugál meccs, ahol a stadion festői környezetben helyezkedik el, a popcorn édes, szotyihéj helyett pedig az olajbogyó magját köpködheti az ember.

A cikk elkészítéséhez forrásként a cikk írójának Daninak saját fotóit és a
Pedro Miguel PAULETA hivatalos facebook oldalának fotóit hasznnáltuk fel. Köszönjük!

Az Azori Éden blog írójának beszámolója saját Azori fociélményéről

Tegnap életem első futballmeccsén vettem részt São Miguelen. Egy olvasóm Dani ajánlására-akinek a cikkét fent olvashatjátok az ő azori fociélményeiről és akinek ezúton is köszönöm-tegnap kilátogattam egy fontos meccsre az FC Porto mérkőzött a helyi ugyancsak 1.osztályban játszó CD Santa Clara csapatával. Nagyon izgalmas mérkőzés volt és CD Santa Clara csapata nagyon jól játszott. Az FC Porto nyert 2:1-re de nem sokon múlott. Szerencsére egy fociban jártas barátom volt velem így mindig tudtam mi történik. Köszönöm Nuno a szuper “első” fociélményt! Mindenkinek csak ajánlani tudom, egy Azori-szigeteki focimeccs meglátogatását. 

Focimeccs élményeimFocimeccs élményeimFocimeccs élményeim 
Ha több, az Azori-szigetekkel kapcsolatos cikket szeretnétek olvasni, vagy csak értesülni szeretnétek a legfrissebb programokról újdonságokról innen Sao Miguel szigetéről, akkor kövessetek bennünket az 
Azori Éden Facebook oldalunkon, az Edenazores Instagram oldalunkon vagy a www.azorieden.com blogon.
 

Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék