17július
2017

2017. július 17. - hétfő

Malassada -Azori fánk

A Biolányos első bejegyzésem egy gluténos ételről fog szólni, amit sajnos én nem kóstolhattam meg és a rengeteg embertől, aki a sorban várakozott  csak messzebbről tudtam lefényképezni is. 
Malassada -Azori fánkMalassada -Azori fánkMalassada -Azori fánk
A középkori fesztiválon láttam, hogy egy Malassadas felirat alatti kis bódénál rengetegen várakoztak. A javuló portugálomnak köszönhetően megtudtam, hogy ez az Azori fánk. Hasonlóan készítik, mint nálunk porcukorral megszórva. Tehát itt az első portugál szó mindenkinek, aki eszik gluténes ételeket Malassada a wikipedian egy "s"-el találtam meg. Az eredeti recepjének begyűjtésén már dolgozom.  
A WIKIPEDIA barátomtól még több információt megtudtam erről az édességről. 
A malasada vagy malassada szó portugálul mal-assada = "sütés alatt" jelent. Mi is a malassada? Tojás nagyságú élesztős, olajban sült, porcukorral megszórt fánk. Először a Madeira szigetén készítették. A hagyományos Malassadán nincs lyuk és nincs benne töltelék sem. Madeirán a malassadát a 
Terça-feira Gorda - Húshagyókedden (franciául Mardi Gras) napján fogyasztják, ami Madeirán az karnevál utolsó napján. Ezt a hagyományt Hawaira is átkerült, amikor a 19. században a cukornád ültetvények dolgozói, akik főleg  Madiráról és az Azori szigetekről érkeztek ott megtartották ezen étel készítésének hagyományát. 
 
Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék