10május
2019

2019. május 10. - péntek

TERCEIRAI GASZTRO TIPPEK WINE IN AZORES BORFESZTIVÁL AJÁNLÓVAL

Az Azori-szigetekre utazók gyakran kérdezik, hogy melyik szigetet ajánlom még Sao Miguel mellett meglátogatni, ha több mint 7 napjuk van a kirándulásra.  Erre a kérdésre nem tudok egyértelmű választ adni, mert mindegyik sziget a kedvencem és mind más okból. Minden szigetnek van egy speciális időszaka, fesztiválja, nagyobb eseménye, amikor érdemes ellátogatni oda.

Ha májusban van tervben az Azori-szigetek, akkor egyértelműen Terceira szigete a válasz, és ha tovább olvassátok a bejegyzést Ti is meg fogjátok érteni, hogy miért.

Először tavaly utaztam Terceira szigetére miután egy kellemes véletlennek köszönhetően megismertem Tiagót - későbbi útitársamat, aki kiváló utazásszervezőnek bizonyult - és mivel még sem ő sem én nem jártunk másik Azori szigeten csak São Miguelen, így elhatároztuk hogy Terceira szigetét fogjuk együtt felfedezni. Az utazásszervezés részemről a repülőjegy megvásárlásából állt (ezt is a szigeten élő barátnőm intézte, én Magyarországon voltam), a többi dologgal igazából nem kellett foglalkoznom. Nagyon szeretem az ilyen lehetőségeket. Köszönöm ezúton is Tiagónak a szuper szervezést. Az útitársam Portóból érkezett és - hogy együtt tudjunk útnak indulni Ponta Delgadaból - kihasználtuk a SATA azori légitársaság ingyen jegy promócióját (amiről egy előző bejegyzésemben írtam, itt olvashatjátok), így ő São Miguelről ingyen repülhetett Terceirára.

A SATA járatok a szigetek között kis gépek és nincs előre kiosztott ülőhely, tehát érdemes elsőként felszállni a gépre, hogy ablak mellé ülhessetek. Nagyon izgatott voltam, mert ekkor utaztam először ilyen géppel, és bevallom imádtam! A kedvenc  légitársaságom a SATA és ez az út még jobban megerősítette ezt. A személyzet mindig kiemelkedően kedves. A repülési idő a két sziget között 40 perc volt, mint egy buszjárat a belvárosból a külső kerületekbe otthon.

Autót béreltünk, hogy minél több helyre eljussunk a szigeten. A 3 napos felfedezőtúra első két napján Angra do Heroismóban szálltunk meg a kikötő mellett, a harmadik napon Praia Vitóriában, hogy közelebb legyünk a reptérhez. A szállásunk az első két napban egy 2 csillagos szálloda volt, de a reggelin kívül minden oké volt. A legfőbb szempontok - a tisztaság és a jó elhelyezkedés - rendben voltak, így minden készen állt ahhoz, hogy felfedezzük a szigetet.

Már a reptérről a fővárosba vezető úton felfedeztünk néhány gyönyörű állomást. Mindenkinek, aki Angra do Heroismóban száll meg, javaslom, hogy használja ki az odaúton a lehetőségeket és álljon meg az összes látványosságnál. A kilátókhoz és egyéb nevezetességekhez vezető utat általában barnára festett jelzőtáblák mutatják. Az előzőekben egy kedves olvasónk készített egy listát a Terceirán felfedezendő természeti látványosságokról. Vendégírónk Kitti cikkét itt olvashatjátok.

TerceiraTerceiraTerceiraTerceiraTerceiraTerceiraTerceiraTerceiraTerceira

WINE IN AZORES TERCEIRA BORFESZTIVÁL

Az egyik ok, ami miatt a májusi utazás mellett döntöttünk, hogy a Wine in Azores borfesztivált ebben az időben rendezték meg a szigeten. Tavaly nagyon jó élmény volt a São Miguelen megrendezett hasonló rendezvény (az élményeimről ezzel kapcsolatban itt olvashattok) és szerettem volna megnézni milyen a kisebb változata.

A rendezvény minden napjára érvényes belépő ára egy jelképes összeg volt a borok mennyiségéhez, minőségéhez, és a rendezvény színvonalához képest. A bemutatótér jóval kisebb volt, mint a São Miguelen rendezett “nagy testvére”, de ebből kifolyólag sokkal barátságosabb is. A borok mellett itt sokkal több mindent lehetett vásárolni, volt például egy turisztikai pavilon, ahol az erre a rendezvényre érkező turisták kaptak felvilágosítást és nagyon igényesen kivitelezett prospektusokat a szigetről, valamint egy Azori standon kizárólag azori-szigeteki termékek közül lehetett válogatni és vásárolni. Kevesebb borászat képviseltette magát, mint Sao Miguelen, de a kínálat itt is lenyűgöző volt. Tavaly az azori-szigeteki borok közül csak nagyon kevés nyerte el a tetszésemet, de itt most szinte minden amit kóstoltam kiváló volt. Ebben az évben is - a tavalyi évhez hasonlóan - kiválasztottunk néhányat a megjelent borászatok borai közül amelyek nagyon ízlettek nekünk és nektek is bátran ajánlunk, ha Portugáliába vagy az Azori-szigetekre látogattok.

Az általunk választott borok a következők:

Bár nem beszéltünk össze a többi kóstolóval, de 2019-ben is (a tavalyi fesztiválon is a legjobbak közé kerültek)  a bragai Bracara Wine borai ízlettek mindenkinek a legjobban. A boraikról bővebben itt olvashattok. A tavalyi évben volt szerencsém meglátogatni a borászatot Bragában és mondhatom azóta még nagyobb rajongója vagyok a boraiknak. Nagyon érezhető a szeretet és a törődés, amivel a borokat készítik. A „bírálóbizottságunk” nem is tudott dönteni, mindegyik boruk egyformán nagyon ízlett.

Az Azori borok közül a Curral Atlantis borászat Arinto dos Acores bora ízlett a legjobban. Ez a bor Pico szigetéről származik. Mindenképpen érdemes megkóstolni, ha Picón vagy a szigetek valamelyikén jártok.

A boros standok mellett gasztronómiai részleg is volt a kiállításon, ahol híres sztárszakácsok főzték az ételeket és a fogások mellé vagy hozzávalójaként a jelenlévő borászatok borait használták fel. [galeria71]

Nagyon élvezetes fesztivál volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom. A következő Wine in Azores borfesztivált Terceirán, Angra do Heroismoban 2019 május 3 - 5 között rendezik majd.

A borokhoz, borkóstolókhoz nagyon jól illik a sajtkóstolás. Terceirán is - São Miguelhez hasonlóan - rengeteg a boldog tehén és van legalább 4 tejfeldolgozó üzem. A fesztiválon megismerkedtem Ana Paulával, aki kedvesen meghívott, hogy látogassuk meg a Pronicol tejüzemét. A higiéniás szabályokat betartva léphettünk be másnap az üzembe, ahol a Milhafre sajtok és vaj készülnek. Mivel az eredeti foglalkozásom élelmiszerminősítő biológus mérnök, ezért nagyon örültem a lehetőségnek többek között azért, mert szerettem volna látni mennyiben különbözik egy azori tejüzem egy magyartól. Nagyon tetszett amit láttam: nagyon figyelnek a higiéniára és a tej és a belőle készült termékek mikrobiológiai tesztelésére. Nagyon szépen nyomon követik a tej útját és minden feldolgozási lépésben biztosítják a megfelelő hőmérsékletet. Néhány nappal később vettem is a boltban a sajtjukból és a látogatás óta kizárólag az ő Milhafre nevű vajukat kenem a pirítósra. Egy igazi rajongóra találtak bennem, az biztos. A vajuk kiváló. Az üzemben vajat, sajtot, tejport és egy különleges almalevet is készítenek. Érdemes megkóstolni, érdekesség, hogy már a gyárlátogatás előtt is ez volt az egyik kedvenc üdítőm.

sAJTsAJTsAJT

A Wine in Azores Terceira ezévi különlegessége még, hogy volt két olyan kóstoló tagunk, akik már a tavalyi ponta delgadai rendezvényen is részt vettek. Dórival és Fruzsival tavaly együtt túráztunk Sao Miguel szigetén és most Lisszabonból egy konferencia után úgy gondolták, hogy meglátogatnak. Nagyon jó ötletnek tűnt, de jeleztem nekik, hogy én jelenleg Terceirán vagyok, de ott is találkozhatunk. Gyorsan leszerveztünk mindent és másnap már együtt kóstolgattuk a borokat Terceira szigetén.  Nagyon örültem, hogy velünk tartottak. Remélem, sőt tudom, hogy ebben az évben újra meglátogatnak majd Sao Miguelen.

GASZTRONÓMIA TERCEIRÁN

Tudom, hogy erre gasztrotúrára Kati barátnőmmel kellett volna mennem (mert ő a blog gasztro-felelőse), de sajnos most nem tudott velem tartani. Remélem, legközelebb elkísér ide, annál is inkább, mert azt gondolom Terceira az Azori-szigetek gasztronómiai központja. Nem volt olyan étel, ami nem ízlett volna. Rengeteg organikus gyümölcsöt, zöldséget lehet vásárolni itt ellentétben más szigetekkel. A legtöbb étteremnek van gluténmentes, laktózmentes opciója. Végre igazán jókat ettem. A történethez hozzátartozik, hogy az útitársam a legjobb éttermeket választotta ki és előre felkészült, mikor hová fogunk menni, sőt, néhány helyen már azt is tudta előre hogy mit fogunk megkóstolni.

Hogy miket kóstoltam és hol jártam?

A legjobb étel, amit valaha az Azori-szigeteken ettem egy terceirai különlegesség volt a halas Alcatra (Alcatra de peixe a moda Terceira). Az Alcatra egy gazdag, lassan főtt, rostélyos-jellegű étel amit marhából, disznóból, vagy halból szoktak készíteni. A húst paradicsommal, hagymával, fokhagymával, és szegfűszeggel főzik össze lassú tűzön.

Mikor kihozták elég bizarrul nézett ki: haldarabok úszkáltak valami lében (most gondolhatjátok, mit kényeskedem hát a halászlé ugyanilyen, csakhogy én azt sem szeretem) aztán megláttam, hogy ráadásul egy jó nagy szelet fehér kenyérre (gluténbomba) teszik a szósz mellé a halfilét - hát azt hittem végem van. Gondoltam “nesze neked gluténmentes diéta”. De az útitársam annyira jóízűen ette, hogy nekem is kedvem támadt megkóstolni. Hmmmm, isteni volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom. A hely ahol ezt a helyi specialitást kóstoltuk a Restaurante Boca Negra volt Porto Judeuban.

A másnapi - nem mellesleg gyönyörű kilátással rendelkező - Beira Mar (Angra do Heroismo) étteremben kóstolt hal ezek után csak a második helyre szorult, pedig ez is az egyik legjobb étel volt az azori-szigeteki tartózkodásom során. Furcsa, hogy az Azori-szigetekre való költözésem előtt nem nagyon szerettem a halat. Szerencsére ez azóta sokat változott és kifejezetten élveztem, hogy olyan halakat kóstolhattam, amelyeket Sao Miguelen nem. A halhoz kiváló köretet is hoztak, főtt zöldségeket és burgonyát. Kértem hozzá salátát de a köret bőven elég volt, és ami a legjobb Kimát a legfinomabb szénsavas maracuja italt ittuk hozzá. Kiválóan passzolt a halhoz. A Kimáról bővebben ebben a cikkemben olvashattok.

A terceirai éttermek nem tudnak hibázni. A legutolsó napot Praia Vitóriában töltöttük, ahol kipróbáltuk az Restaurante O Pescador éttermet. Itt a polipsaláta fenomenális volt és a többi étel is kiváló.
[galeria73]

Szóval 3 étteremből 3 volt annyira jó, hogy már ezek alapján is az Azori-szigetek gasztronómiai központjának nevezném Terceirát, de még hátra vannak a sütik, vagyis A SÜTI.

DONA AMÉLIA SÜTIJE

Ez a sütemény Terceira tipikus édessége. A legenda szerint, amikor Dona Amélia, a legutolsó portugál királyné először meglátogatta a szigetet 1901-ben, a lakók egy nagyon különleges édességet készítettek erre az alkalomra. Dona Amélia nagyon szerette az elkészült nyalánkságot és ezért róla nevezték el.

A Dona Amélia sütemény igazából már a királynő látogatása előtt is létezett, az uralkodói pár tiszteletére egy régi Indianos (indiai sütemény) lett felélesztve, amelyben többek között a gyarmatokról származó fűszerek - például a fahéj - és a mazsola kapták a főszerepet.

TERCEIRA SÜTIKTERCEIRA SÜTIKTERCEIRA SÜTIKTERCEIRA SÜTIKTERCEIRA SÜTIKTERCEIRA SÜTIKTERCEIRA SÜTIKTERCEIRA SÜTIKTERCEIRA SÜTIK

Ezt a süteményt több helyen is megkóstoltam és mindenhol nagyon finom volt. Különleges fűszeres íze van, sok porcukorral a tetején. Szerencsére volt segítségem a kóstolásnál.

A helyek, ahol nagyon ízlett ez az édesség: Pastelaria O Forno, Pastelaria Athanásio.

Ebben a Terceirai bejegyzésemben koncentráltam a élvezetes gasztronómiára és ezzel kapcsolatos programokra. Még tervezek egy más jellegű bejegyzést is a látnivalókról bár annál jobban, mint ahogy Kitti - az egyik olvasóm - összefoglalta ezt nektek egy blogbejegyzésben nem biztos, hogy meg tudom írni.

Ha egy mondatban kellene összefoglalni a szigettel kapcsolatos tapasztalataimat ezt mondanám: TERCEIRÁN NAGYON JÓ LENNI ÉS ENNI. Menjetek el mindenképpen a Wine in Azores borfesztiválra! Ha tudtok, csatlakozzatok a kóstoló csapatunkhoz októberben a Wine in Azores Sao Miguel borfesztiválon. A Wine in Azores az egyik legjobb program az Azori-szigeteken.

Szívesen olvasnám a visszajelzéseteket gasztronómiai témában bármelyik szigetről és a véleményeteket arról mennyire találtátok hasznosnak a fenti cikket. Köszönöm.

Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék