28július
2018

2018. július 28. - szombat

UTAZÁSI TIPPEK - BŐRÖNDJEINK TISZTÍTÁSA, KARBANTARTÁSA

Tegnap nagytakarítást tartottam itthon. A nagytakarítás nálam sokszor akár napokig is eltart, mert minden papírt szépen kiválogatok a fiókokban, most még az ágyak belsejét, a szekrények belsejét, a szekrények tetejét, az ágyhuzatokat, az ablakkereteket, és ablakokat is letakarítottam. Itt az Azori-szigeteken sűrűbben kell nagytakarítást tartani a páratartalom miatt. Mikor márciusban a barátnőmmel, Katival egy hosszabb magyarországi tartózkodás után visszajöttünk meglepődve tapasztaltuk, hogy sok fából, papírból, pamutból készült termék, ami a házban volt kicsit penészes lett. Most gondolhatnátok Rita te kis buta hát 100% a páratartalom mit vártál? Nem tudtam mire számítsak, mert eddig még nem éltem ennyire páradús helyen. De gondoltam erre, mert még rendszeresen szellőztetve is volt a lakásban, de mindez sajnos kevés volt.

Nemsokára újra hazalátogatok, akkorra már kész a listám mit, hogyan kell itt tárolni, hogy még egyszer ne forduljon elő a tavalyi eset. A nagytakarításhoz szeretek természetes szereket használni pl. ecet, szódabikarbóna stb. De már az első lépésnél elakadtam itt a szigeteken nem találtam sehol ételecetet: itt csak borecetet és almaecetet lehet kapni. Ezek nem használhatók olyan széleskörben a takarításra, mint az ételecet, ami kiválóan alkalmazható a konyhai takarításban a veszélyes kémiai anyagok helyett.

A nagytakarítás része nálam a BŐRÖNDJEIM TISZTÍTÁSA. Magyarországon évente végeztem el a bőröndjeim tisztítását itt az Azori-szigeteken a párás környezet miatt félévente szükség van rá. Sao Miguelen még az is nehezíti a dolgomat, hogy bármilyen szerves anyag, ételmaradék, papír marad a bőröndben vagy matricaként ráragasztva gyorsan bepenészedne, ha hagynám. A bőröndök az utazás során bepiszkolódnak. Ott kezdődik, hogy már a check-in pultnál ráragasztanak egy nagy és egy kis matricát, utána áthalad néhány futószalagon, vagy például saras időben érkezel meg valahová, vagy csak egyszerűen sok nem annyira higiénikus tárgyhoz hozzáérsz utána megfogod a fogantyút mikor húzod a bőröndödet magad után. Mikor legközelebb útnak indulsz, a baktériumok a fogantyún és a csomagodon újra ott várhatnak.

Persze van más megoldás is, mint a rendszeres bőröndmosás. Ha a most divatos, színes különböző méretben kapható
bőröndhuzatokat választ valaki. Ezeknek az előnye, hogy védik a bőröndöt a sérülésektől a szennyeződésektől és moshatók.  Fontos, hogy a fogantyúkat és a bőröndök belsejét ilyenkor is tisztítani szükséges.

Az alábbi bőröntakarítási módszert - ha nincs bőröndhuzatunk - több dolog miatt is ajánlott időnként elvégezni:
  1. Én személy szerint szeretem, ha a tárgyak, amikkel utazom szépek, tiszták, gondolom ti is így vagytok ezzel. Persze sokszor ez csak addig van így, míg kiérünk velük a reptérre, de akkor is.
  2. Mint már említettem a bőrönd fogantyúira és külső felületére az utazások során sok szennyeződés, baktérium kerül. Egy új utazáskor ez a nem túl tiszta állapot lehet a kiinduló állapot a poggyászunknál, ha nem tisztítjuk meg az utazások között.
  3. A piszkos bőröndökkel szennyeződéseket vihetünk az otthonunkba.
A bőröndök külső és belső tisztítása egyaránt fontos dolog. Én a szódabikarbónás vízzel és szivaccsal való takarításra szavazok, de van természetesen sok készítmény, ami alkalmas lehet erre. Arra kell csak figyelni, hogy a kemény fedeles fényes bőröndöket, ha egyszerűbb boltban kapható kémiai fertőtlenítőkkel tisztítjuk, elveszthetik a fényüket. A kemény fedeles bőröndöket kicsit egyszerűbb takarítani és sokkal jobban meglátszik rajtuk, hogy csináltunk is valamit, de minden alkalmazható szövetbőröndök esetében is.  A fogantyúkat és a bőröndök belsejét általában ecettel szoktam kifertőtleníteni és mikor megszáradt 100%-os citrom illóolajat csepegtetek bele. Persze ez nem kötelező, de én ezt csinálom így tiszta és illatos is lesz. Motivációként felteszek néhány képet nekem, hogy sikerült kicsinosítani Pinky-t és a nagy fehér New Yorkban vásárolt bőröndömet.

Suitcase cleaningSuitcase cleaningSuitcase cleaning


Sokan azt hiszik, hogy a bőröndök belseje teljesen tiszta, mert oda mindig csak a tiszta ruháinkat csomagoljuk. De gondoljunk csak vissza, amikor egy túrázás után az edzőcipőt, fotós állványt, ételt stb. teszünk a bőröndbe, az azokról származó szennyeződés mind-mind ottmarad a bőrönd belsejében és utána a következő utazáskor beletesszük a szépen mosott, összehajtogatott ruhákat.

Fontos viszont tudni, hogy ecettel való takarításkor, azt nem szabad együtt használni klórtartalmú tisztítószerekkel, fehérítővel, mert klórgáz képződhet és ennek irritatív hatása lehet nagyobb mértékben komoly egészségügyi problémákat is okozhat.

Összefoglalva: mindenkinek ajánlom a bőröndjei, hátizsákjai tisztítását évente legalább egyszer. 

Ha tetszett a cikk várjuk a kommenteket és a hozzászólásokat ti, hogy szoktátok tisztán tartani az utazáshoz használt kellékeket?.
Fórumok, ahová a kommenteket, észrevételeket, véleményeket várjuk
Facebook: Azori Éden
Instagram: Edenazores
Blog: www.azorieden.com
Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék