27május
2018

2018. május 27. - vasárnap

UTAZÁSI TIPPEK TERCEIRA SZIGETÉRE UTAZÓKNAK - BESZÁMOLÓ EGY TÚRÁZÓ TOLLÁBÓL (VENDÉGPOSZT KITTITŐL)

Az Utazómajom Facebook oldalán olvastam, hogy Kitti lelkesen írta meg élményeit Terceirával kapcsolatban. Annyira jól írt, hogy felkértem készítsen nektek egy vendégposztot az ottani élményeiről. Nagyon örülök, hogy elfogadta a felkérésemet és ezt az izgalmas beszámolót készítette.

Szubjektív élménybeszámoló, tippek, érdekességek

Nagy örömmel és lelkesedéssel írom ezt a vendégposztot emlékeim és a legjobb tudásom alapján, hátha valakinek hasznosak lesznek ezek a sorok. 2017-ben jártunk Terceirán, azóta lehetnek változások, előfordulhat, hogy nem teljesen pontosak az adatok, hiszen mi is csak lelkes amatőr utazók vagyunk.

Miért éppen Terceira?

2016. nyarán jártunk először Portugáliában, azon belül is Lisszabonban, majd onnan repültünk át Madeirára. Nagyon megfogott minket az ország szépsége, az emberek kedvessége, és a szavakkal nem leírható hangulat. Mondhatni, hátizsákos utazók vagyunk, így ár-érték arányban véleményünk szerint az egyik legjobb választás Portugália, ha az ember gyönyörű tájakat és épített környezetet szeretne látni biztonságos és kényelmes körülmények között. Így jutott eszünkbe, hogy a következő nyaralásunk során is újra ezt a csodás országot keressük fel.

Sokáig néztük párhuzamosan Terceirával Sao Miguel szigetét, és bevallom, a jobb átszállási idők, a picit olcsóbb repülőjegy ár miatt döntöttünk Terceira mellett. Rengeteg fotót nézegettem meg az Azori-szigetek főszigetéről, és azok alapján úgy látom, hogy ott még több a látnivaló, ha szabad ilyet írni, még szebb, mint Terceira, de egy pillanatig nem bántuk meg a döntésünket, mert annyira jól éreztünk ott magunkat, végig elvarázsolt minket a hely és a nyugalom, ami átjárt minket.

Hogyan juthatunk el Terceirára?

A legolcsóbb és egyben legkényelmesebb megoldást az jelentheti, ha Wizz Air-rel elrepülünk Lisszabonba vagy Portóba, és innen nézünk Ryanair-t. Lisszabonból repül még a TAP Portugal Airline és a SATA Azores Airlines a szigetre.

Az Azori Éden oldalon olvashattok két összefoglalót, ami segítheti a szigetekre jutást és akár ingyenjegyet is igényelhettek más szigetekre.

A környező szigetekről viszonylag jól megoldható a komp (például Picoról), de ez is lassú, és nem jár túl sűrűn.

Terceira

Magáról a szigetről az információkat természetesen mi is a jó öreg Wikipedia-ról szemezgettük első körben. Beszédes, hogy a területe kisebb, mint Budapesté, és körülbelül 56.000 ember lakja. A helyiek szerint körülbelül szintén ennyi szarvasmarha is van a szigeten, de ez lehet, hogy csak költői túlzás részükről, bár az kétségtelen, hogy mindenfelé bocikat látni. Ennek megfelelően végtelen mennyiségű, vulkanikus kövekkel bekerített gyönyörű zöld legelő sorjázik mindenütt. (Szagok, illetve legyek tömege miatt viszont nem kell aggódni, mi egyáltalán nem tapasztaltunk ilyesmit.)

A sziget fővárosa Angra do Heroísmo, ahol a sziget népességének a nagyobbik fele él, természetesen együtt a környező településekkel. A második legnagyobb település Praia da Vitoria, ehhez esik közel a reptér, de a légi forgalom egyáltalán nem zavaró.

Időjárás tekintetében a nyár kellemesen enyhe, nekünk végig jó időnk volt július elején, utolsó reggel esett csak az eső. Egyébként 20-25 fok között volt a hőmérséklet, napon persze sokkal melegebb, le is lehet égni. Az óceán nyáron is hűvös, de mivel nincs nagy kontraszt a levegő hőmérsékletével, viszonylag könnyen meg lehet barátkozni a vízzel. Télen természetesen le tud hűlni a levegő akár 10 fok környékére is, illetve többet is esik az eső. A közbiztonság hibátlan, soha sehol nem kell félni, a lopás is nagyon ritka. Általában remekül lehet boldogulni az angollal, még az idősebbek is beszélik valamennyire.

Terceira Kitti VendegposztTerceira Kitti VendegposztTerceira Kitti VendegposztTerceira Kitti VendegposztTerceira Kitti VendegposztTerceira Kitti VendegposztTerceira Kitti VendegposztTerceira Kitti VendegposztTerceira Kitti Vendegposzt


Hasznos információk

Amennyiben sikerült már az odajutást elintézni, a következő kardinális kérdés a szállás. Terceirán nincs túl sok hotel vagy hostel. Érdemes jóval az utazás előtt foglalni. Mi tavaly az utazás előtt körülbelül 4 hónappal szerettünk volna foglalni, és messze nem volt annyi lehetőségünk, mint az utazástól számított fél évvel korábban. Szerencsére, az Airbnb nem hagyott minket cserben: szuper, 3 szobás, teljesen felszerelt lakást sikerült Praia da Vitoria központjában foglalni nagyon jó áron. Amennyiben nem szeretnétek autót bérelni a sziget felfedezéséhez, mindenképpen ezt a két nagyobb várost ajánlanánk bázisnak, mert a tömegközlekedés ezekből nem rossz egyáltalán, de nem minden bejárható ebben a formában, főleg, ha csak pár nap áll rendelkezésre.

Az autóbérlés nem jelent nagy stresszt itt, nincsenek izgalmas közlekedési szituációk, maximum Angrában kell dugóra számítani, illetve a tehenek okozhatnak némi izgalmat. Egyébként jó minőségű, kis forgalmú utakkal lehet számolni, viszont kevés az autóbérlős cég, érdemes előre foglalni, ha valaki ebben gondolkodik. Amikor mi néztük az autóbérlési lehetőségeket, akkor azzal is szembesültünk, hogy az nem egy olcsó mulatság. Az interneten fent lévő autókölcsönzők amiket láttunk, ajánlanak reptéri felvételt és leadást is.

Az autókázással járó másik kellemetlenség, hogy Angrában és Praiában is rengeteg a fizetős parkoló övezet.

Ehhez kapcsolódóan az Azori Éden oldalon olvashattok egy összefoglalót  parkolóautomaták használatáról.

Az autóbérlést jórészt buszozással ki lehet váltani, a két nagyobb város között óránként jönnek-mennek az olcsó és kényelmes járatok (itt megtekinthetőek a jegyárak). Nem árt, ha integetünk a sofőrnek, akik amúgy mindig nagyon készségesek voltak, például olyan helyen is letettek, ahol nincs is megálló. Egyéb nevezetességekhez 2-4 óránként induló járatokkal tudtunk eljutni Praiából.

A sziget belső, nyugati felének felfedezéséhez befizettünk egy túraszervező céghez. Jó szívvel ajánlom őket! Az egész cég egy hihetetlenül barátságos házaspárból áll. A férj viszi a kirándulókat, mindig csak egy-egy párt vagy családot. Mindent tudnak a szigetről, profik, és mindent a vendégeik igényeihez igazítanak, valamint remek fotókat készítenek a túrák közben.

Az élelmiszer ára majdnem annyi mint Magyarországon, talán egy kicsivel drágább. Természetesen itt is igaz, hogy a szupermarketek sokkal olcsóbbak mint a kis boltok. Nagyon finomak a tejtermékek és a borok.

Az éttermekben, falatozókban érdemes kipróbálni tengeri finomságokat, a steaket (helyi marhából), valamint egy gyors étkezés erejéig a hamburgereket, nagyon finom húsokkal ettük ezeket is.

Az Azori Éden oldalon olvasható az Azori Gasztronómiai Bakancslista, ami részletesen kitér az azori steakre (Bife a Regional) és a legfinomabb azori tenger gyümölcsére (Lapas).

Programok

A túrázás, sétálás (Angra és Praia nagyon bájosak) mellett számtalan klassz program, látnivaló található a szigeten.

Csodálatos barlanggal büszkélkedik a sziget, azt nem szabad kihagyni!

Ha kedvünk tartja, akkor több helyen is kínálnak bálnales kirándulásokat. Egy helyen pedig delfinekkel úszást. Ezt ki is próbáltuk, és tényleg átélhettük ezt a csodát. Persze, a delfinek nem sokáig asszisztáltak nekünk, de még így is hatalmas élmény volt. Az Ocean Emotion-nal mentünk delfinekkel úszni és maximálisan elégedettek voltunk, tengerbiológus fiatalok vezették a nyolc fős csoportot. Bármelyik vizes kirándulásnál tanácsos előtte émelygést gátló gyógyszert (pl. Daedalont) bevenni annak, akinek kicsit is érzékeny a gyomra.

Strandolni lehet Praia hosszú homokos partján, de Angrában is van kiépített a strand - de természetesen sok kisebb helyen is van lehetőség csobbanni. Talán a legnagyobb élmény Biscoitos „lávamedencéit” kipróbálni.

Egy dolog ronthatja a pancsolást el, ez pedig a portugál gálya (Physalia Physalis), ami egy nagyon veszélyes medúza-szerű állat (igazából különböző polipcsoportok alkotják, négy fajta ilyen biológiai egyedből áll egymáshoz tapadva). A nyaralásunk alatt egy helyen láttunk ilyeneket (Angrában), kisodorta őket a part közelébe az éjszakai nagy szél. A helyiek szóltak, hogy ez tényleg nem játék!

Megosztó téma, kicsit mi is meghasonultunk, de érdekes program a spanyol bikaviadalokhoz képest kevésbé ijesztő bikafuttatás, a Touradas a Corda.

Persze, az általam leírt néhány tippen kívül még bőven van mit csinálni ezen a kedves szigeten. Jó kiindulási alap lehet ez az oldal is.

Aki nyugalomra, szép látnivalókra, kedves emberekre vágyik, annak mindenképpen ajánljuk ezt a szigetet!

Nagyon köszönjük Kittinek a beszámolót a sorokat olvasva már ott éreztem magam a szigeten. Jövő héten ugyanis a Wine in Azores borfesztivált látogatom meg Terceirán, ahonnan próblálok minél több információt küldeni nektek.

Az általunk ajánlott programokról a szigeteken (többek között a Wine in Azoresről) itt olvashattok egy beszámolót.

Ha ti is olyan élvezettel olvastátok Kitti beszámolóját, mint mi kérem, értékeljétek a Facebookon a vélemények rovatban vagy akár itt, a blogbejegyzés alatt. Várjuk a visszajelzéseiteket!

A bejegyzésben szereplő fotókat a szerző biztosította nekünk. Köszönjük!
Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék