27július
2017

2017. július 27. - csütörtök

Valami készül Furnasban - Hogyan készül a városka a Szent Anna fesztiválra?

Mint minden városban, Furnasban is nagyon sok fontos információt tudhatunk meg emberekről és eseményekről, ha elmegyünk a helyi fodrászhoz. Egy évvel ezelőtt ismerkedtem meg Brunoval, Furnas szerintem legügyesebb fodrászával. Ma, amikor újra elmentem hozzá, kérdezgetni kezdtemÉ mi ez a nagy készülődés a városban? Már láttam néhány plakátot, hogy Szent Anna fesztivál lesz a városban. Az előző héten észrevettem, hogy fehér és sárga zászlók kerültek ki a város központjában lévő Szent Anna templom elé, rengeteg munkás tüsténkedett, a városban festik az útburkolati jeleket, a buszmegállókat, a parkban egy új halastó is készül, szóval nagy a sürgés-forgás.

Az előkészületekről képeket itt találsz. iPhone fotók:@azorieden. 

Furnas Szent Anna fesztivál előkészületekFurnas Szent Anna fesztivál előkészületekFurnas Szent Anna fesztivál előkészületekFurnas Szent Anna fesztivál előkészületek


De miről is fog szólni ez a fesztivál?

Bruno azt mesélte, hogy a fő nap vasárnap lesz, amikor a helyi lakosok (1400 fő) virágokkal 
(virágszőnyeggel) feldíszítik  Furnas utcáit. A Szent Anna templomban lévő Szent Anna szobrot a helyiek a vállukon körbeviszik ezen a virágszőnyegen. A szobrot hordozókat követik a városban élő gyerekek, férfiak majd a nők. Utánuk a városban dolgozó rendőrök, tűzoltók stb. következnek. A felvonulókat a helyi zenekar fogja kísérni. A templomot színes égőkkel díszítik fel. Elmondása alapján a virágszőnyeg készítése délután 15:00 körül kezdődik. A fesztivál 17:00 órától indul és egész éjszaka tart. (Az utóbbi információkat képek alapján és másik fesztiválok tapasztalata alapján gondolom, hogy így fog történni.) A fesztivál egyébként Anna napján július 26-án kezdődik és 2017. augusztus 1-én zárul.

Mivel Szent Anna a néphagyományban Kedd Asszonya napja, jövő kedden a város apraja-nagyja a városi hagyományos ételét, a Cozido-t  eszi majd közösen a Furnas tó körül. Erről még további információkat kell beszereznem, de nagyon érdekesen hangzik. 


Pontosabb részleteket és képes beszámolót jövő héten fogtok találni itt a blogon. Akit érdekel és itt van a szigeten, az látogassa meg ezt a fesztivált, ha teheti. 

Mit tudhatunk Szent Annáról?

 
Szent Anna asszony a keresztény és az iszlám hagyományok szerint Szűz Mária édesanyja.
 
Az Újszövetség semmit nem mond Szűz Mária szüleiről. Egy 2. századi apokrif irat szerint Mária édesanyját Annának (jelentése: kegyelemmel áldott), apját pedig Joachimnak (jelentése: Isten megvigasztal) hívták.
 
A legenda elbeszélése szerint Szent Anna szüleit Stolanusnak és Emerenciának hívták, akik Betlehemben éltek. Anna a Názáretben élő Joachimnak lett a felesége, mindketten Júda nemzetségéből és Dávid házából származtak. Húsz évig éltek már együtt, de nem volt gyermekük. A vagyonukat három részre osztották: egy részt maguknak tartottak meg, a másik részt a templomnak és a papoknak adták, a harmadik részt pedig szétosztották a szegények között. Anna, aki keservesen bánkódott gyermektelenségük miatt, megfogadta, hogy ha gyermeke születik, azt a templom szolgálatára szenteli.
 
Gyermektelenségük fájdalmát tovább fokozta egy eset: a templomszentelés ünnepére fölmentek Jeruzsálembe, és Joachim áldozati ajándékot akart felajánlani, de egy Iszakár nevű pap visszautasította az ajándékot azzal a indokkal, hogy bűnös kézből nem fogadja el. Joachim házasságának terméketlenségét ugyanis bűnössége nyilvánvaló jelének látta.
 
Joachimot ez a megszégyenítés olyan érzékenyen érintette, hogy hazatérve elhatározta: nem marad többé a városban, hanem elbujdosik az erdőkbe és a mezőre a pásztorok közé. És így is tett. Nem sokkal később azonban megjelent neki Isten angyala, és megvigasztalta. Megígérte neki, hogy imádságaiért és alamizsnáiért Anna gyermeket szül, mégpedig egy leányt, akit majd Máriának kell nevezniük. Az angyal azt is megmondta, hogy a gyermek fogantatásától fogva telve lesz Szentlélekkel. Szava igazsága mellé jelül azt adta, hogy Joachim menjen föl Jeruzsálembe hálát adni Istennek, és a templomban, az Aranykapunál találkozni fog a feleségével, akit ugyanígy angyali jelenés indít arra, hogy a templomba menjen. Úgy is történt. Joachim és Anna az Aranykapunál találkoztak, boldogan elmondták egymásnak a látomásukat, majd hálát adván Istennek, visszatértek otthonukba, Názáretbe.
 
Anna az ígéret szerint fogant és megszülte a kislányt, akit Máriának neveztek el. A két jámbor szülő betartotta fogadalmát, és Máriát hároméves korában a templomnak ajánlották föl. Joachim ezután hamarosan meghalt. Anna másodszor is férjhez ment egy Kleofás nevű férfihoz, kitől ismét lánya született, és azt is Máriának nevezték. Kleofás halála után Anna harmadszor is férjhez ment egy Salamon nevű férfihoz, akitől újra leánygyermeket szült, és e harmadik lányt is Máriának nevezték el.

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Szent_Anna
 
Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék