18november
2017

2017. november 18. - szombat

WINE IN AZORES 2017 GASZTRONÓMIAI „FESZTIVÁL” BESZÁMOLÓ ÉS PROGRAMAJÁNLÓ OKTÓBERBEN AZ AZORI-SZIGETEKRE ÉRKEZŐKNEK

Az eddigi egyik kedvenc bejegyzésem következik. Alapvégzettségem szerint Élelmiszerminősítő biológus mérnök vagyok. Régebben sokat foglalkoztam élelmiszerek minőségének ellenőrzésével. Borokkal kevesebbet foglalkoztam, ezért ha esetleg a leírásuknál nem használok megfelelő szavakat ezt mindenki nézze el nekem.
 

Októberben egy kisebb magyar csoporttal volt alkalmunk részt venni a WINE IN AZORES 2017 portugál bor- és ételkóstoló eseményen. A három este, amit ott töltöttünk inspirálta a következő bejegyzésemet. Nagyon jó volt és kivételesen jó borokat kóstolhattunk. Az  ott szerezett élményeimet több bejegyzésen keresztül mesélem el, hátha mindenkinek kedve lesz meglátogatni ezt a rendezvényt ha októberben Sao Miguel szigetére utazik.

Azért, hogy az Azori-szigetekre érkező kirándulóknak mindig naprakész programajánlatokkal tudjak, szolgálni viszonylag sok főleg portugál eseményajánló oldalt át kell néznem és újságot el kell olvasnom. Októberben egy azori napilapban láttam meg a „borfesztivál” ajánlóját. Abból kiindulva, hogy a www.wineinazores.com weboldal kizárólag portugál nyelvű, arra gondoltam ez az esemény inkább csak a helyieknek és portugáloknak szól, de később a www.visitazores.com honlapon is megjelent a hirdetés kivonata angolul, ebből gondoltam, hogy mi is részt tudunk majd venni. A hirdetésben az állt, hogy a 2017 október 20, 21, 22-én tartandó háromnapos eseményre elővételben 8 € áron lehet jegyeket venni október 20-ig. Az elővételi jegyeket értékesítő Mazda autószalont kicsit nehéz volt megtalálni, de lehet, hogy csak az én hiányos portugál tudásomnak tudható be. Szóval megvettük egy ismerősömmel együtt mind a 3 napra a karszalagot. (Az elővételes jegyek korlátozott darabszámban kaphatók és mondhatom kiváló ár/érték arányt képviselnek.) Nagy meglepetésünkre - ami nagy különbség egy magyarországi borfesztiválhoz képest - a belépőn kívül csak egy poharat kellett vásárolnunk 4€ áron és már indulhatott is a kóstoló minden nap 15:00-21:00 óráig. Szinte hihetetlen!

boros 1boros 1boros 1boros 1boros 1boros 1
 
ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A RENDEZVÉNYRŐL
 
A beszámolókból kiderült, hogy 9. alkalommal rendezték meg a WINE IN AZORES 2017 rendezvényt a Parque de Exposições da Associação Agrícola de São Miguel˙(Expo centerben) - Ribeira Granden (Ponta Delgadatól 25 percnyi autóútra) rendezték meg. Ebben az évben 68 borászat és 17 egyéb kiállító vett részt az eseményen. A borok mellett finom falatokat is kóstolhattunk. Az egyik nap például Chez Sonia food blogger főzött a résztvevőknek, egy másik nap ausztrál alapanyagokat felhasználva kenguruhúst készített Justin Jennings, a lisszaboni Down Under étterem tulajdonosa és séfje. Az ausztrál ételeket elég jól ismerem, ilyenkor mindig nosztalgiával gondolok az Ausztráliában töltött évekre. A résztvevő borok, vagyis boros címkék között Design Awardot hirdettek. Az eredményekről a Wine in Azores Facebook oldalon találhattok bővebb információt. Régebben a rendezvényt Ponta Delgádában rendezték, de valószínűleg az ottani kiállítótér kicsinek bizonyult és az költözésre volt szükség. A helyszín megközelítése egyszerű de kizárólag autóval vagy taxival lehetséges.
 
A borok nagyon finomak voltak és a hangulat kiváló. Igazán különleges vulkáni területről származó borokat is kóstolhattunk. Az Azori-szigetek közül bortermelés főleg Pico szigetén van jelen.
 
AZORI ÉDEN HÁZI BORVERSENY
 
A rendezvény második napján eszembe jutott, hogy a jelenlevő kis magyar csoportban egy háziversenyt hirdetek, amelyben mindenki választ egy kedvenc bort és egy kedvenc címkét a résztvevő kiállítók közül.

A verseny résztvevői teljesen csak a saját szempontjaik alapján választották ki a bort, ami nekik a legjobban ízlett és ugyancsak saját szempontjaik alapján választották/tottuk ki a címkéket. A borok és címkék kiválasztása után a "győztes" borok készítőit megkértem írjanak pár sort a saját boraikról és a borászatukról. Célom, hogy olvasóim, akik Portugáliába vagy az Azori-szigetekre látogatnak, kapjanak néhány támpontot, melyik borokat, borászatokat érdemes mindenképpen megkóstolni, meglátogatni. Természetesen sokkal több kiváló bor volt jelen az eseményen, mint amennyit választani tudtunk. Jövőre újra megrendezzük a házi versenyünket, remélem még több résztvevővel.

A borokról, borászatokról és a házi versenyünk eredményeiről az EREDMÉNYEK feliratra kattintva olvashatnak bővebben.  
 
EREDMÉNYEK
Nem nagyon tudunk első, második vagy harmadik helyezettet választani inkább közlöm a kedvenc borok és címkék listáját:
 
A MAGYAR „ZSŰRI” ÁLTAL VÁLASZTOTT BOROK
BRACARA WINE – SOCALCOS DO BOURO
AZORES WINE COMPANY – ARINTO DOS ACORES
ROSA SANTOS FAMILIA VINHOS – EXPLICIT PASSITO
RUI ROBOREDO MADEIRA – VINHOS DO VALE DOURO – BEYRA ALTITUDE RIESLING

PARRAS WINES - QUINTA DO GRADIL RESERVA AND SAVIGNON BLANC & ARINTO

 
    A MAGYAR „ZSŰRI” ÁLTAL VÁLASZTOTT CÍMKÉK
       BOAS QUINTAS – HERDADE DE GAMBIA VÖRÖS CÍMKE
       ROSA SANTOS FAMILIA VINHOS – EXPLICIT PASSITO CÍMKE

A LEGJOBB TÖRTÉNET A RENDEZVÉNNYEL KAPCSOLATBAN

Szabolcsnak – az egyik "zsűritagnak" – néhány nappal a rendezvény után volt a születésnapja. Gondoltam jó lenne őt meglepni az általa legjobbnak tartott Bracara borászatban készült borral. Mikorra eszembe jutott ez a terv sajnos a kedvenc bora már elfogyott, a borászatnál viszont a borászat vezetői annyira kedvesek voltak, hogy felajánlották szereznek nekem egy üveggel és eljuttatják egy előre megbeszélt helyre születésnapi ajándékként. Nem mondom, hogy nem igényelt szervezést, hogy a borfesztivál után 2 nappal megérkezzen minden időben a vacsorára, de minden nagyon jól sikerült és óriási meglepetést okoztunk neki. Ezúton is nagyon köszönöm Manuel Pedrosa Da Silvának a segítséget és az ajándékot. A szeretet nagyon fontos, amikor élelmiszereket készítünk (erre már utaltam az előző cikkeimben is) és ennél a borászatnál nagyon látszott egyrészt, hogy szeretik amit csinálnak és másrészt, hogy szeretnek örömet szerezni. 
 
ÖSSZEFOGLALÓ
 
A rendezvény nagyon tetszett. Nem véletlenül vettünk részt mindhárom nap egymás után. Minden nap rátaláltunk valami újdonságra. A borok kivételesen jók voltak. Nekem elsősorban a fehérborok és a zöld borok ízlettek legjobban. A borok mellett találtunk a lisszaboni Pastel de Nata ízű likőrt, aminek az íze tényleg nagyon hasonlított ennek a különleges süteménynek az ízéhez. Volt egy óriási likőrpult, ahol az Azori-szigeteken gyártott likőröket és Goshawk Azores Gint lehetett nagyon jó áron megkóstolni. Imádtam, hogy mindenki beszélt angolul a borászatok képviselői közül így nagyon könnyen ment a kommunikáció és minden kérdésünkre választ kaptunk a borokkal kapcsolatban. Kóstolhattunk vulkáni területekről Pico szigetéről származó nagyon ásványos borokat. Az itthoni borok közül legközelebb a Somlói borokhoz hasonló ízvilággal rendelkeznek. Néhány olyan bort is sikerült megízlelni, amelyek az Arinto szőlőfajtát is használták a késztermék előállításakor. Nagyon finomak voltak. A díjazottak között is találtunk ezekből a borokból.  Ha valakinek megtetszett valamelyik bor, egy külön erre a célra kialakított kis standon meg is vásárolhatta azokat. ( Nem lehetett sajnos minden bort megvásárolni ebben a pavilonban.)
 
MI TETSZETT A RENDEZVÉNYEN

A rendezvényt nagyon kellemes környezetben rendezték. A borok és helyben készített ételek választéka kivételesen jó volt. A résztvevő borászatok képviselői nagyon felkészültek és kedvesek voltak és szinte kivétel nélkül mindenki beszélt angolul. A „fesztivál” ár/érték aránya nagyon jó. Mivel a borokat és ételeket kora délutántól lehetett kóstolni, ezért jó ötletnek tartottam, hogy babamegőrző szoba is volt a rendezvényen. Az elővételben megvásárolható kedvezményes karszalag ár/érték aránya kitűnő. Jó ötletnek tartom, hogy helyben is lehet vásárolni is lehetett a kedvenc borokból a kóstolás után. A borászatok marketing anyagai nagyon igényesek voltak. 

MI AZ AMI NEM TETSZETT ANNYIRA

A honlapon és a facebook oldalon is csak portugálul voltak megtalálhatók az információk. A transzport a helyszínről és helyszínre nem volt megoldott vagy nem találtunk megfelelő tájékoztatást róla. A helyszínen kapható ételeknél – mármint a megvásárolható ételeknél – nem figyeltek az élelmiszerallergiásokra.

A rendezvény weboldala www.wineinazores.com, Facebook oldala WINEINAZORES.
 
A RENDEZVÉNY SZERVEZŐI MÁR KÉSZÜLNEK A 2018-AS WINE IN AZORES FESZTIVÁLRA. MINDENKINEK AJÁNLOM, AKI JÖVŐ OKTÓBERRE TERVEZI A KIRÁNDULÁSÁT SAO MIGUEL SZIGETÉRE, HOGY LÁTOGASSON EL ERRE A KIVÉTELES RENDEVÉNYRE. AZ ESEMÉNNYEL KAPCSOLATBAN SOK JAVASLATOM LENNE, AMIVEL MÉG IZGALMASABBÁ LEHETNE TENNI A FESZTIVÁLT MIND A KIÁLLÍTÓK, MIND A RÉSZTVEVŐK SZÁMÁRA. SZÍVESEN SEGÍTENÉK A SZERVEZŐKNEK HA KÍVÁNCSIAK ÚJ ÖTLETEKRE.

Fotók: Azori Éden fotó, és a győztes borászatok Facebook fotói

Nagyon köszönöm a segítséget Szabolcsnak a fényképek elkészítésében és a cikk inspirálásában.
Megosztom
Rólam
Rita vagyok biológus mérnök és marketing manager. Az első utazásom az Azori-szigetekre annyira elvarázsolt, hogy néhány nap után eldöntöttem ideköltözöm. Mivel elég kevés adatot találtam magyarul a szigetekről, ezért elhatároztam, hogy indítok egy blogot, amiben próbálok minél több hasznos információt összegyűjteni és így segíteni az ideutazókat. A bloggal a célom még az is, hogy minél többen kedvet kapjanak egy azori-szigeteki kiránduláshoz. Nézelődjetek, kérdezzetek!!! Próbálok minden Azori kirándulással kapcsolatos kérdésre válaszolni!

Írj nekemKinek szól a blog?
Mindenkinek, akinek a bakancslitáján szerepel az Azori-szigetek vagy csak egy kicsit is többet szeretne tudni Sao Miguel szigetéről (főleg Furnasról) és az ottani életről. Azoknak is, akik esetleg egy szerelmes kikapcsolódáson vagy  nászúton gondolkoznak. A blog bejegyzéseivel és információkkal szeretném segíteni, hogy mindenki legalább azt érezze - amit én az első kirándulásom után - hogy ez volt élete legjobb kirándulása. Akik valamilyen ételallergiában szenvednek vagy szeretnék kipróbálni a helyi különleges ételeket vagy megtalálni a legjobb helyeket a vacsorájukhoz azok olvassák a Biolány az Azori-szigeteken részben lévő bejegyzéseimet. 
És főleg a szüleimnek és a barátaimnak, hogy ne izguljanak, jól vagyok és élvezem az új életemet!


Keresés
Kategóriák


Galéria
Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01Teszt 01

Népszerű címkék